torsdag 31 maj 2012

Sexårskalas!


I går fyllde vår mellanpojke sex år och i går hade vi också kalas för honom. På många bloggar har jag sett färggranna chokladgodistårtor och då sexåringen gillar choklad i alla former var det inte svårt att övertala honom att jag skulle få göra en godistårta till kalaset. Tårtan var en riktig chokladchock som bestod av två chokladtårtbottnar, en kladdkakebotten - mycket gott med kladdkaka som tårtbotten! - fylld med chokladmousse gjord på pätkis (mjölkchoklad med mintsmak) och päronbitar. Den var spacklad med chokladkräm och dekorerad med m&m's och kit kat-plattor. Runt tårtan knöt jag ett blått presentband. Den här tårtan var ju enkel att göra, svårare var den sedan att skära på grund av kit kat-plattorna men om man vill göra en liknande som är enklare att skära kan man ta kexchokladrullar runt kanten som i den här tårtan.


Till kalaset gjorde jag också rabarberpaj, den här gången dubblade jag receptet och gjorde pajen i en stor ugnsform och skar den sedan i rutor...


...och så gjorde jag lite nyttigheter i form av kokosbollar.


tisdag 29 maj 2012

101 nya idéer och mångsidig rabarberpaj


Rabarbern är som bäst just nu och här är ett recept på en paj som är enkel att göra och kan varieras på olika sätt. Man kan byta ut en del av vetemjölet mot grövre mjöl, t.ex. grahamsmjöl eller havregryn, man kan smaksätta smeten med t.ex. kanel eller kardemumma och t.o.m. lämna bort ägget (det har jag gjort en gång i misstag och det blev bra ändå!). Receptet jag utgått ifrån är detta, och så här kan man alltså göra:

2,5 dl mjöl (t.ex. 1 dl grahamsmjöl och 1,5 dl vetemjöl)
1,5 tsk bakpulver
1 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
(1 tsk kanel eller kardemumma)
(1 ägg)
1 dl olja
2 dl mjölk eller surmjölk
Rabarberbitar
Smör och socker att strö över

Blanda alla torra ingredienser. Blanda ner ägg, olja och mjölk, man behöver inte vispa. Bred ut smeten i en smord pajform, 22-24 cm i diameter. Fördela rikligt med rabarberbitar på smeten, klicka ut smör ovanpå rabarbern och strö till sist över lite socker. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 25 minuter.


Bild lånad från 101 nya idéer

Nyligen blev jag påmind av en läsare om att jag i vintras blev intervjuad för tidningen 101 nya idéer, jag hade nästan glömt bort det så tack för påminnelsen! Jag har inte sett den färdiga artikeln själv ännu men en skymt av intervjun ser man på de två andra mycket inspirerande bloggarna Pysselbolaget och Craft and Creativity som också var med i samma artikel.

lördag 26 maj 2012

Idas sommartårta

 

Ida har precis fyllt ett år och har firats idag. Ida är en av de gladaste babyn (eller, nu är hon ju inte någon baby mera) jag träffat så jag ville göra en riktigt glad tårta till hennes kalas. 

En hel liten nyckelpigefamilj vandrar över tårtan bland jordgubbbsplantorna och några jordgubbar som redan mognat.

En glad Idafigur, barfota och klädd i prickig klänning.

Tårtan bestod av ljus tårtbotten fylld med vaniljmousse och ett tunt lager hemgjord rabarbersylt. Den var spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj och täckt med marsipan. Dekorationerna marsipan och sockermassa, enskilt och blandat. Tårtan var helt laktosfri.


Rosetten och filten är gjord av en av de bästa sockermassorna jag prövat, nu finns den också som rosa med hallonsmak.

onsdag 23 maj 2012

Kokosbrownies (nyttiga!)


Jag har experimenterat en hel del med hälsosammare godis och bakverk på sistone och här är igen en lyckad variant som jag hittat hos Erika Palmcrantz som vet mycket om raw food.

Det här blev riktigt kladdiga kakor, just sådana som brownies skall vara. Väldigt enkla att göra är de också, och liksom alla den här typens bakverk är de både gluten- och laktosfria. Beroende på hur stora rutor du gör får du 15-20 kakor av följande:

5 dl valnötter
2 dl kokosflingor
2,5 dl kokosmjölk (på burk)
1 dl kakaopulver
10 st färska, urkärnade dadlar
Kokosflingor att strö över (kokospalmsocker enligt ursprungsreceptet)

Mixa alla ingredienser till en brownieaktig massa. Platta ut i en form klädd med plastfolie (ca 20 x 20 cm), strö över kokosflingor, ställ in i kylen minst två timmar och skär sedan i rutor. Går bra att frysa!


måndag 21 maj 2012

Vivians födelsedagstårta


Igår fyllde Vivian tre år och firade med en riktigt rosa tårta. Vivian gillar både Snorkfröken och Hello Kitty så båda kom med på tårtan. Kanske det är första gången man ser de två hålla sällskap av varandra? Hello Kitty fick gärna hålla i en trea och för att Snorkfröken inte skulle bli tomhänt fick hon hålla i en namnskylt och det verkar hon ju mycket nöjd över.


Tårtan bestod av tårtbotten smaksatt med kakao fylld med hallonmousse och vaniljmousse. Den var spacklad med smörkräm smaksatt med kakao och täckt med marsipan. Dekorationerna är gjorda i marsipan och sockermassa, enskilt och blandat.


söndag 20 maj 2012

Sofias doptårta


Idag har Mineas lillasyster Sofia döpts. Med på tårtan skulle både storasyster och lillasyster finnas, och tårtan skulle vara grön med namnet i rosa, några fjärilar och blommor i vitt, rosa och gult.


Runt kanten på tårtan finns det vanliga marsipanbandet med en rosett, den här gången hade jag stämplat bandet med en liten hjärtutstickare.


Tårtan bestod av ljus tårtbotten fylld med hallonmousse och vaniljmousse. Den var spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj och täckt med marsipan. Dekorationerna är gjorda i marsipan och sockermassa, enskilt och blandat.


torsdag 17 maj 2012

Powerbollar!


Receptet på de här goda och nyttiga bollarna kommer från boken Vrålhungrig av Matilda Mannström som jag till min glada överraskning hittade i postlådan för några veckor sedan. Bollarna påminner ganska mycket om kokosbollarna men kaffet ger dem en lyxigare smak. Godast är de kalla, efter någon dag i kylskåpet.


Till 15-20 bollar behövs

200 g färska, urkärnade dadlar
2 dl nötter
0,5 dl espresso eller starkt kaffe
2 msk kakaonibs (hade jag inte hemma så det blev kakaopulver i stället)
frö att rulla bollarna i (jag hade sesamfrö)

Mixa alla ingredienser förutom fröna till en slät smet. Forma bollar och rulla i frö. Förvara i kylskåp.

tisdag 15 maj 2012

Liten äppelblomstårta


Den här lilla tårtan gjorde jag till svärmors väninna som fyllt år. En "Strömsötårta" var önskemålet så jag gjorde den här i samma stil men dekorerad med äppelblommor i stället för körsbärsblommor, och så fick några fjärilar plats på tårtan också. Snart finns det nog äppelblom på riktigt där ute också!


Tårtan bestod av morotskaka fylld med färskostkräm, spacklad med cream cheese frosting och täckt med marsipan. Blommorna och fjärilarna var gjorda i sockermassa och sprayade med rosa glitterspray. Kvistarna och bladen var gjorda av marsipan och runt kanten fanns ett sidenband.


söndag 13 maj 2012

Mazarincupcakes med jordgubbar


Idag har vi firat morsdag i Finland och till efterrätt hade jag gjort mazarincupcakes dekorerade med grädde och färska jordgubbar. Jag tror det är första gången någonsin som jag har köpt jordgubbar innan det är jordgubbssäsong  på riktigt och jag får medge att de var riktigt goda och framför allt blir det ju fint med färska jordgubbar som dekoration. 

Receptet på cupcakesen är Leilas mazarinbotten gjorda i pappersformar, halva receptet räckte till 8-9 cupcakes och jag gräddade dem i ca 20 minuter i 200 grader i mitten av ugnen.


Mazarincupcakesen är mitt bidrag till Månadens sötsak som den här månaden har temat SommarBilderna råkade också bli ganska somriga när jag för första gången i år kunde fota utomhus - solsken och färska jordgubbar hör ju ihop. 



Till sist ännu ett tips om en ny sida jag just lagt in, där har jag samlat en del tips om att baka cupcakes!

lördag 12 maj 2012

Födelsedagstårta med nyckelpigor


Det här var en födelsedagstårta till ett par som haft gemensamt födelsedagskalas, gjord enligt uppdrag av Mikas mamma. Utseendet på tårtan är mycket inspirerad, eller så gott som kopierad, av en tårta som Åsa gjort då jag tyckte att både nyckelpigorna och vårblommorna passade bra på den här tårtan. På banderollen står en liten hälsning till födelsedagsparet men min handstil är inget att hurra för så det blev ingen närbild på den, det får bli en bild av glada nyckelpigor i stället.


Tårtan bestod av tårtbotten smaksatt med kakao fylld med chokladkräm och hallonmousse. Den var spacklar med smörkräm smaksatt med vanilj och täckt med sockermassa. Dekorationerna sockermassa och marsipan och runt kanten ett sidenband.



tisdag 8 maj 2012

Lika goda som kokosbollar...



...men mycket nyttigare var de här som jag gjorde för att igen testa lite hälsosammare godis. Vår sjuåring som inte tycker om varken nötter eller choklad och femåring som brukar säga att han inte tycker om kokos tyckte båda de var goda, och vår tvååring som äter allt gillade dem förstås också. Jag utgick från detta recept på kokosfudge och med några små ändringar blev det så här, för ca 10 små bitar: 

1,5 dl valnötter
1 dl kokosflingor
1 tsk kokosolja
1 msk agavesirap (eventuellt lite mera, pröva dig fram)
2 msk kakaopulver
en nypa vaniljpulver
en nypa havssalt

Mixa kokosflingorna och valnötterna tills massan blir finmalen. Häll ner övriga ingredienser och mixa eller blanda väl. Tryck ut degen i en form (t.ex. en frysask) kläd  med plastfolie.  Ställ in i frysen ca 30 minuter så är degen enklare att skära i bitar. Förvara i kylskåpet eller i frysen.



söndag 6 maj 2012

Konrads konfirmationstårta


Idag har Konrad som är Cassandras kusin konfirmerats. Konrad är en lång och smal skatekille så jag valde att göra en lite tuffare tårta, mycket inspirerad av en konfirmationstårta som Vibeke gjorde för några år sedan.

En Konradfigur klädd i jeans, vit t-skorta, skateskor, keps med ett stort K på och skateboard.

Ett kors i en halskedja fick också plats på  tårtan. Det blev en tuffare variant av kors den här gången.

Tårtan var helt laktosfri och bestod av ljus tårtbotten fylld med bärmousse gjord på vinbär, blåbär och jordgubbar. Den var spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj och täckt med marsipan. Dekorationerna marsipan och lite sockermassa.

Runt kanten på tårtan finns olika mönster i olika färger.

fredag 4 maj 2012

Jeres bläckfisktårta


Igår firade Jere sin ettårsdag och jag hade inte fått några särskilda önskemål angående tårtan så jag letade runt lite på olika sidor för idéer.  Hos Pink Cake Box hittade jag sedan några roliga bläckfisktårtor som jag tog modell av. Det var väldigt roligt och enkelt att göra den här tårtan, det är ju själva tårtan som är figuren så när tårtan väl var täckt var den så gott som klar.


Tårtan bestod av ljusa bottnar fylld med hallonmousse och dajmmousse. Den var spacklad med smörkräm smaksatt med kakao och täckt och dekorerad med marsipan.

Några vattenbubblor syns på den undre tårtan som jag täckte med brun marspian för att föreställa havets botten.

Till sist ännu några bilder hur jag gjort den runda tårtan. Jag gjorde helt på samma sätt som när jag fyller en vanlig tårta, men i stället för att fylla tårtan i sin form har jag fyllt den i en liten rund skål.  Då gör man så här:

Klä en skål med plastfolie. Lägg den botten som kommer överst underst i skålen.



Fyll tårtan. Här är redan andra lagret fyllning.



Lägg på "locket" (d.v.s. den botten som kommer underst när tårtan stjälps upp). Plasta in tårtan och låt stå i kylskåp med en tyngd ovanpå tills fyllningen stelnat ordentligt.



Och så här såg den uppstjälpta tårtan ut innan den blev en bläckfisk.




tisdag 1 maj 2012

Jockes födelsedagstårtor


Jocke som är Wilmers pappa har nyligen fyllt jämna år och firades på valborgsmässoafton. Jockes fru hade många bra idéer om hur tårtorna skulle se ut och det var mest för mig att bara försöka förverkliga idéerna. Till en början var det väl i alla fall bara tänkt att födelsedagsbarnet själv skulle finnas med på tårtorna men eftersom både Wilmer och hans storasyster fanns med på doptårtan tyckte storasyster att de ju kunde vara med den här gången också så till slut blev det så att hela familjen håller fiskaren sällskap. 

Storfiskaren som sitter med benen i havet ser lite förskräckt ut...kanske fisken verkar lite för stor för att fångas? Eller är det matteuppgiften som skrämmer? Men det borde ju inte vara en svår uppgift för en mattelärare...

Tårtorna bestod av chokladtårtbotten fyllda med hallonmousse och lemon curd-mousse. De är spacklade med smörkräm smaksatt med vanilj och täckta med marsipan. Dekorationerna är marsipan delvis utblandad med sockermassa. Metspöet är en cocktailpinne och linan sytråd. Paddelns skaft är spaghetti.

Storasyster har plockat blommor.


Ettåringen studerar nyckelpigan.

Fru Storfiskare, iklädd förkläde, beredd med stekpannan för att kunna tillreda fisken...


...som ser väldigt glad ut, kanske road över det lilla flötet.