onsdag 15 februari 2012

Chokladcookies med extra mycket choklad




Det här var igen ett recept som verkade för bra för att låta bli att göras. Som namnet säger innehåller kakorna mycket choklad, ändå hade jag inte i riktigt så mycket som det stod i receptet och bytte dessutom ut en del av chokladen mot pistagenötter. Tycker man om stark chokladsmak tycker man om de här - enda nackdelen med kakorna är att de smular ganska mycket men det går liksom att att ha överseende med det.

125 g mörk (70 %) choklad
150 g mjöl
30 g kakaopulver
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
125 g mjukt smör
75 g farinsocker
50 g socker
1 tsk vaniljextrakt (jag hade vaniljsocker, då kan man ta lite mera)
1 kallt ägg
350 g hackad mörk choklad (jag hade 100 g choklad och 100 g pistagenötter)

Smält 125 g choklad i mikron, låt svalna. Blanda mjöl, kakaopulver, bikarbonat och salt i en skål. Vispa smör och socker krämigt i en annan skål. Tillsätt den smälta chokladen i smör-sockerblandningen och blanda ihop. Tillsätt ägget och vispa. Blanda ner de torra ingredienserna och blanda till sist ner den hackade chokladen. Klicka ut kakor på bakplåtspappersklädd plåt, platta inte ner dem. (Jag fick ca 16 st ganska stora kakor, 12 st skulle de bli enligt Nigella). Lämna utrymme mellan kakorna då de breder ut sig lite i ugnen. Grädda i 170 grader i mitten av ugnen i ca 18 minuter. Kakorna går bra att frysa!