onsdag 30 mars 2011

Mathias sjörövartårta

Mathias har firat sin treårsdag och i år önskade han sig en sjörövartårta. Det var ett jätteroligt tema och en hel del idéer hittar man när man letar, den här gången var det Ulrika och Thumman - och barnens böcker om sjövrövare - som stod för inspirationen.

Här sitter nu sjörövaren på sin öde ö med sitt svärd (som absolut måste finnas med), sin skattkista och karta. Han ser ju ganska nöjd ut trots att han är omringad av hajar.
Svärdet är penslat med pärlemorpulver och guldpulver, och kartans kanter är penslat med brun pulverfärg för att den skall se så där lagom medfaren ut.
Själva tårtan var en favorit i repris, ljus tårtbotten fylld med vaniljmousse och päronbitar. Den var spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj och täckt med marsipan. Dekorationerna bestod av marsipan och sockermassa, och ätbara guldpärlor.

tisdag 29 mars 2011

Monstercupcakes och Barbaflink

Amos ettårsdag har firats och monstercupcakes var önskemålet till hans kalas. Jag gjorde dem i samma stil som jag tidigare gjort de här och de här monstren. Cupcakesen bestod av banancupcakes med nutellafrosting.

Jag gjorde också en Barbaflink som skulle vara dekoration på en tårta, och när jag igen inte visste vad jag skulle göra av hans händer fick han hålla en etta i famnen. Det tricket funkar ju så gott som alltid, eller hur? Trots att Barbapapafigurerna är nästan helrunda tycker jag de är ganska svåra att modellera, att få dem att se så där naturligt oformliga ut. Å andra sidan kan de ju förvandla sig till vad som helst, då kanske det ändå inte är så viktigt om de inte blir helt perfekta. :-)


söndag 27 mars 2011

Vidars andra girafftårta

Vidar har firats en gång till, den här gången med ett större kalas och större tårta. Giraff var önskemålet igen men gärna så att hela tårtan skulle vara girafformad och i och med att tårtan fick vara riktigt stor gick det också att göra den som en giraff.

I motsats till andra figurtårtor jag har gjort har jag inte skurit ut den här ur en större tårta utan i stället gjorde jag alla delar (kropp, hals, huvud) skilt för sig och pusslade ihop dem direkt på underlaget. Utseendet lämnar nog en del att önska, t.ex. blev proportionerna inte helt perfekta, giraffen har nästan inga ben och alltför kort hals, men utrymmet i kylskåpet kom emot så därför fick den bli kort och tjock. Någon bra bild av hela giraffen lyckades jag inte ta men nästan hela syns i alla fall på bilden nedan.
Tårtan bestod av tårtbotten smaksatt med kakao fylld med hallonmousse och chokladkräm som fick mera chokladsmak då jag ökade på kakaopulvret och minskade på sockret. Den var spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj och täckt och dekorerad med ca 2 kg marsipan.

måndag 21 mars 2011

Olivias Pingutårta

Olivias ettårskalas firades igår och en Pingutårta var önskemålet. Helst skulle hela tårtan ha varit formad som Pingu men eftersom tårtan inte behövde vara särskilt stor och jag inte tycker det inte blir så bra att göra figurtårtor av mindre tårtor (jag tycker de blir bäst om de får vara stora, för 25 personer eller mera) fick det bli en modellerad Pingu.

Den här gången blev det en kalasklädd Pingu som hämtar med sig en present och ett kort till Olivia. Blommor och Pingu hör kanske inte ihop men det var faktiskt ganska länge sedan jag dekorerade en tårta med blommor så de bara måste finnas med den här gången.

Tårtan bestod av tårtbotten smaksatt med kakao, fylld med chokladkräm och fruktmousse. Den var spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj och täckt med marsipan som jag färgat vitare. Dekorationerna är marsipan och sockermassa.

lördag 19 mars 2011

Leos doptårta

Idag har Leo döpts och en turkos tårta dekorerad med en sovande baby var önskemålet till hans dopfest. Leos mamma hade tyckt om Otsos dekoration så jag gjorde en liknande, men jag tog också lite modell av Fantasiinas fina modelleringar. Runt kanten gjorde jag ett band av brun marsipan som jag fäste med en knapp. Som ni kanske märkt tycker jag mycket om mitt skärhjul som gör sömmar (se bild t.ex. här).
Tårtan bestod av ljus tårtbotten fylld med jordgubbskvarg. Den var spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj och täckt med marsipan. Dekorationerna är till största delen marsipan, men filten, bokstäverna och blommorna är sockermassa eftersom jag ville att de skulle vara kritvita.

lördag 12 mars 2011

Vidars girafftårta

Vidar som är Astrids kusin fyller ett år och en girafftårta var önskemålet till hans kalas. En platt giraff fick det bli då jag tycker om att göra platta bilder och speciellt på barntårtor brukar sådana passa bra, tycker jag. Så är ju den här modellen av tårtor kanske de mest praktiska med tanke på transport, förvaring och servering.

Jag tyckte det behövdes något runt kanten på tårtan också och dekorerade den därför med små fantasiträd. Träden liknar kanske mest tallar även om sådana och giraffer inte direkt hör ihop. ;-)
Tårtan består av ljus tårtbotten fylld med blåbärsmousse och lemon curd-mousse. Den är spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj och täckt och dekorerad med marsipan.

fredag 11 mars 2011

Tårta till babyshower

För första gången har jag fått göra en tårta till en babyshower. Egentligen skiljer den sig inte så mycket från de tårtor jag gjort till dop och namnfester men i stället för att babyns namn skulle finnas på tårtan är den nu dekorerad med ordet baby. ;-)

Gulligt och ljusblått var önskemålen, i övrigt fick jag fria händer. Efter att ha funderat på några olika alternativ blev det babyfötter - som jag ju nog gjort förut, men sådana är nu bara något av den gulligaste dekoration jag vet på den här typen av tårtor.Tårtan består av ljus tårtbotten fylld med chokladmousse gjord på vit choklad smaksatt med lemon curd. Den är spacklad med smörkräm smaksatt med lemon curd och täckt och dekorerad med sockermassa. Jag ville ha ordenligt med utrymme för att dekorera kanterna så jag gjorde en högre botten än jag brukar och delade den sedan i fyra delar så att tårtan fick tre lager fyllning.

måndag 7 mars 2011

Liams doptårta

Igår döptes Liam och så här såg hans doptårta ut. Tårtan fick gärna vara av det roligare slaget och storktemat tycker jag är det, så efter att ha kollat med Liams mamma att det var okej letade jag fram några bilder på storktårtor som jag tog modell av.

Önskemålet var att Liams treåriga storebror också skulle finnas med på tårtan så han sitter bredvid och ser lite förvånad och fundersam ut, det är inte alltid så enkelt att förstå sig på lillebröder...

När jag gjort färdigt storken blev den egentligen ganska lik Aarikkas anka (se t.ex. här) men det är ju nog en stork den skall föreställa. :-)


Tårtan bestod av ljus botten fylld med vaniljmousse och jordgubbskvarg. Den var spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj och täckt med marsipan som jag blandat med sockermassa och dessutom färgat vitare med denna färg för att få den så vit som möjligt. Dekorationerna är marsipan och sockermassa.

söndag 6 mars 2011

Max djungeldjurstårta

En tårta med djungeldjur var önskemålet till Max ettårskalas som firades igår. Jag har tidigare gjort bl.a. denna men ville gärna göra en som var lite annorlunda än den och efter att ha fått godkänt av Max mamma tog jag modell av några fina tårtor hos Pink Cake Box med djur i mjukisdjurstil. Sådana passar ju bra till en ettåring, eller hur?

Tårtan bestod av tårtbotten smaksatt med kakao fylld med hallonmousse och chokladmousse gjord på dajm. Den var spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj och täckt med marsipan. Dekorationerna är till största delen marsipan. De spritsade dekorationerna är smörkräm smaksatt med kakao.


lördag 5 mars 2011

Ediths doptårta

Idag har Edith döpts och en tårta i samma stil, men i andra färger, som Astrids första tårta var önskemålet till hennes dopfest. Tårtan fick gärna vara grön och dekorationerna olika nyanser av rosa.

Edith har mycket hår så det har babyn på tårtan också. Jag ville att babyn skulle få något mjukisdjur som sällskap och tänkte att kaniner passar bra som rosa så en liten rosa kanin fick det bli. Rosor gjorde jag också, och jag tror faktiskt det var första gången jag dekorerade en doptårta med rosor. När tårtan var färdig var jag för ovanlighetens skull ganska nöjd med slutresultatet men nu när jag ser på bilderna skulle jag nog ha lämnat bort rosetten, den blev lite för klumpig för att passa in. Helt nöjd kan går det visst aldrig att bli. ;-)

Tårtan består av tårtbotten smaksatt med kakao fylld med hallonmousse och chokladmousse gjord på mörk choklad. Den är spacklad med mjölksmörkräm och täckt med marsipan. Dekorationerna är till största delen marsipan men när jag gör dekorationer av marsipan blandar jag den oftast med sockermassa för att de skall torka och hålla formen bättre.


fredag 4 mars 2011

Gulbruna macarons

Här kommer bloggens hittills gulaste inlägg. :-) Jag gjorde lemon curd tidigare i veckan och blev över med två äggvitor och eftersom det var ett tag sen jag gjorde macarons senast tyckte jag det var passligt att använda äggvitorna för att göra sådana. Macaronsen är gjorda på samma mandelmjöl som senast, d.v.s. ett mandelmjöl som är gjort på oskalad mandel och därför är brunt till färgen. Lite kakaopulver satte jag till för att få en lite djupare brun färg. Fyllningen som innehåller just den där lemon curden (och smör och florsocker) färgade jag en aning gulare för att få större kontrast mellan skal och fyllning. Jag tror absolut den här fyllningen var den bästa macaronsfyllningen jag gjort, gott och fräscht blev det med citronsmaken!

Receptet på macarons är igen från Linda, här är bara en förminskad version (ger 10-12 fyllda macarons):

75 g äggvita som fått stå i rumstemperatur minst ett dygn täckt med färskfolie
ca 3 msk socker
65 g mandelmjöl
135 g florsocker (i den här varianten hade jag 10 g kakaopulver + 125 g florsocker)

Cakejournal finns en jättefin beskrivning på hur Linda gör sina macarons, det lönar sig att titta in där!

tisdag 1 mars 2011

Kalle Anka till Kai

Kai har fyllt tolv år och önskade sig en röd Kalle Anka-tårta, gärna i stil med den jag gjort tidigare, till sitt kalas. Så, Kalle Anka är gjord på så gott som samma sätt och även om jag först hade tänkt ha orange stjärnor med också på den här skulle de inte alls ha kommit fram mot den röda bakgrunden så det blev bara blå, men desto fler i stället. :-)

Tårtan bestod av ljus tårtbotten som jag smaksatte med rivet citronskal och var fylld med blåbärsmousse och chokladmousse gjord på vit choklad. Den var spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj och enligt önskemål täckt med sockermassa. Tips för att färga sockermassa röd har jag skrivit här. Dekorationerna är marsipan och sockermassa.