fredag 9 september 2011

Rödvinbärsrågpaj

En paj som är godare än den kanske ser ut är den här rödvinbärspajen jag gjorde utgående från detta recept - och varför ett bakverk på finska direkt översatt heter blåbärstupp vet jag inte. :-) Gott var det i alla fall med de syrliga bären och det krispiga rågskalet, dessutom kändes pajen lite nyttigare när skalet enbart bestod av rågmjöl (och socker, och smör, förstås).

Här är receptet som räcker till en paj på ca 24 cm i diameter:

Skal:
200 g rumsvarmt smör
3/4 dl socker
3 1/4 dl rågmjöl
3/4 tsk bakpulver

Fyllning:
400 g frysta bär (kunde ha varit lite mera)
ca 1 dl socker (jag hade farinsocker)
0,5 dl potatismjöl (sätt mera om du har mera bär)


Vispa smör och socker. Tillsätt rågmjöl och bakpulver. Platta ut ca 2/3 av degen i en pajform. Platta ut resten på ett bakplåtspapper till ett lock - använd mera mjöl till hjälp så går det bäst - och ställ in locket i kylen en liten stund.

Tina bären en aning i micron. Blanda ner socker och potatismjöl och häll bärblandningen i pajformen. Stjälp över locket. Grädda pajen i mitten av ugnen i 200 grader i ca 40 minuter. Servera ljummen med grädde eller vaniljglass eller vaniljsås.


Den här pajen är mitt bidrag till Månadens sötsak som den här månaden har temat syrligt.