torsdag 30 september 2010

Chokladmoussetårta med rosa blommor

Den här chokladmoussetårtan gjorde jag till ett litet födelsedagskalas. Önskemålen var de som syns på bilden: chokladbotten (jag gjorde browniebotten), mörk chokladmousse och rosa blommor. Så försökte jag mig på att spritsa i mörk choklad igen, det var rätt länge sen jag gjorde det eftersom jag tycker det är så svårt . Det blir ju inte enklare av att inte öva...fast ibland vet jag inte vad som är svårare; själva spritsandet, eller att veta när man skall sluta. ;-)

Browniebotten

Jonna som har bloggen Jauhot Suussa har ett gott och praktiskt recept på en browniebotten som påminner mera om kladdkaka än om brownie. Receptet är praktiskt på det sättet att det funkar både med vit choklad och mörk choklad (och säkert också mjölkchoklad, det har jag inte provat), och så är det enkelt att anpassa enligt hur stor botten man behöver. Denna botten passar jättebra som botten i moussetårtor, men kanske man t.o.m. kunde ha den som tårtbotten. Om man vill ha denna som tårtbotten är det säkert bäst att göra många enskilda bottnar, jag tror inte de går så lätt att dela. Receptet är inte skrivet med helt samma mått som ursprungsreceptet, men det fungerar så här också. :-)

Till en form på 18 cm i inre diameter
50 g choklad
75 g smör
0,75 dl socker
1 ägg
0,75 dl mjöl

Till en form på 22 cm i inre diameter
100 g choklad
150 g smör
1,5 dl socker
2 ägg
1,5 dl mjöl

Till en form på 24 cm i inre diameter:
150 g mörk choklad
250 g smör
3,5 dl socker
3 ägg
2,5 dl mjöl

Smält choklad och smör. Häll blandningen över sockret och blanda till en jämn blandning. Låt svalna till rumsremperatur. Tillsätt äggen ett i taget under ständing omrörning. Tillsätt mjölet. Häll i smord och bröad form (eller form klädd med bakplåtspapper, enligt ursprungsreceptet). Grädda i 185 grader i ca 30 minuter.

onsdag 29 september 2010

Legocupcakes

Nu råkar det sig så att 3/5 av vår familj har namnsdag den här veckan så det har vi firat lite smått. Jag gjorde vaniljcupcakes (jag provade ett nytt recept, försöker hitta det ultimata vaniljcupcakereceptet) som jag fyllde med jordgubbssylt och spritsade med mascarponefrosting.

Erika som har bloggen Bakglädje gjorde för ett tag sedan en superfin legotårta och efter att ha sett den fick jag idén att dekorera cupcakesen med legobitar, modell till dem hittas lätt bland alla tusentals (tror jag) legobitar vi har utspridda i så gott som hela huset. ;-)

söndag 26 september 2010

Noaks ö-tårta

Ruben som fyllde fyra år i lördags önskade sig en tårta med temat Noaks ö, och viktigast var Noak (isbjörnen) och Sacha (desmanråttan) och meteoriten. Våra barn tycker väldigt mycket om programmet, själv har jag inte tittat så noga på det men nu fick jag orsak att göra det. ;-) Jag måste säga att det här var ett svårare motiv än jag först tänkte mig men efter att jag till slut kom på hur jag skulle göra tårtan blev jag i alla fall ganska nöjd med slutresultatet.

Tårtan består av ljus sockerkaka fylld med chokladmousse gjord på vit choklad, och jordgubbar. Den är spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj och täckt och dekorerad med marsipan.

Jessicas födelsedagstårta

Till Jessicas ettårskalas gjorde jag den här tårtan. Önskemålet var en chokladtårta dekorerad med rosa blommor (de är i olika nyanser även om det inte syns så bra på bilden), och namn & ålder.

Tårtan är täckt med chokladsugarpaste och nu lärde jag mig (igen) att man inte skall ändra på välfungerande koncept. Jag har tidigare täckt tårtor med chokladsugarpaste och lyckats bra med den, nu använde jag ett annat märke på sugarpasten och den blev riktigt jobbig att använda. Den blev väldigt hård och sprack lätt så även om jag tycker tårtan blev helt okej i övrigt är jag inte alls nöjd med ytan på tårtan.

Hoppas den smakade i alla fall - den består av chokladsockerkaka fylld med chokladmousse gjord på vit choklad, och jordgubbar. Den är spacklad med vit chokladsmörkräm och som sagt täckt med chokladsugarpaste. Blommorna är sugarpaste, bokstäverna marsipan.

onsdag 22 september 2010

Banoffeecupcakes

De här cupcakesen ville bli gjorda efter att jag hittat färdig dulce de leche i butiken (bild nedan) häromdagen. Det var nog behändigt att använda den här färdiga varianten, om man kokar den själv av kondenserad mjölk tar det ju 3-4 timmar...(har även läst att man kan koka dulce de leche i mikron och det går förstås snabbare). Dulce de leche kan man använda till mycket, jag har t.ex. använt den till banoffeepaj. Nu blev det då banoffeepaj i cupcakeformat.

Receptet på cupcakesen hittade jag här. Det var inget fel på receptet, men man kan lika gärna använda det här receptet på banancupcakes som ger ännu godare cupcakes. ;-) Ovanpå cupcakesen har jag spritsat grädde som jag blandat med några matskedar dulce de leche - jättegott blev det - och innan jag fyllde spritspåsen med grädden "målade" jag lite dulce de leche på spritspåsens väggar, på det sättet blev grädden randig. Cupcakesen dekorerade jag med riven choklad och torkade bananskivor.

Det gick inte åt så väldigt mycket dulce de leche den här gången så nu har jag en hel del över...jag prövade frysa ner den i väntan på någon idé vad jag kunde ha den till. Till de här cupcakesen hade det förresten gått lika bra att använda vanlig kinuski-/kolasås som man kokar enkelt på farinsocker och grädde, men nu fick jag i alla fall testat den färdiga varianten av dulce de leche. :-)

söndag 19 september 2010

Alexanders Spindelmannentårta

Mathias storebror Alexander har fyllt fem år och önskade sig en Spindelmannentårta till sitt kalas. Jag letade runt lite bland olika spindelmannentårtor och beslöt mig för att göra en ganska enkel version. Rätt effektfull tycker jag den blev i alla fall tack vare färgerna.

Det är alltid lite spännande att spritsa spindelnät, men åtminstone lyckades jag bättre än för två år sedan...Tårtan bestod av ljusa bottnar, vaniljmousse och päronbitar. Den är spacklad med vit chokladsmörkräm (väldigt enkel att göra och väldigt bra att jobba med!), och täckt och dekorerad med marsipan och sugarpaste. Spindelnätet är spritsat med vit chokladsmörkräm.

Idéen med höghus runt kanten finns på många spindelmannen- (och batman-, och stålmannen-)tårtor.
Liksom till Mathias kalas gjorde jag också en glutenfri moussetårta med mörk chokladmousse och svartvinbärsmousse. Den är dekorerad i m&m's i samma färger som Alexanders tårta. :-)

fredag 17 september 2010

Födelsedagstårta till Matilda

Matilda fyller ett år och en tårta i glada färger var önskemålet till hennes kalas. Andra önskemål var namn & ålder, och sen kanske rosetter, blommor, hjärtan... så egentligen hade jag rätt så fria händer att göra tårtan. Ibland blir det svårt sådana gånger. Planen för tårtan såg faktiskt helt annorlunda ut innan jag började dekorera den, och jag har inte bestämt mig för om det ändå hade varit bättre att följa ursprungsplanen...

Mest funderar jag på om det var så fiffigt att göra en prickig rosett, men åtminstone fick jag med lite mera färgglädje på det här sättet. ;-)
Tårtan består av ljusa bottnar, enkel vaniljkräm tillsammans med hallon och blåbär. Den är spacklad med vit marängsmörkräm och enligt önskemål täckt med sugarpaste. Alla dekorationer är också gjorda i sugarpaste.

måndag 13 september 2010

Onnis Blixtentårta

Onni som är storebror till "blomflickan" firade sin fyraårsdag igår och till det kalaset önskades en Blixtentårta. Den här gången prövade jag göra en 3D-Blixten. Blixten är rätt så svår att modellera och inte så enkel att pussla ihop heller, så av de tre varianter jag nu prövat tyckte jag nästan den här var den behändigaste.

Som på så många andra Blixtentårtor jag sett skrev jag namnet på reklamskylten på motorhuven och födelsedagssiffran på taket.

Tårtan består av ljusa bottnar, jordgubbsmousse och chokladmousse gjord på vit choklad. Den är spacklad med vit marängsmörkräm (som tips märkte jag att det går mera smörkräm till den här modellen av tårtor när man samtidigt får använda det som "lim" för att få tårtdelarna att hålla ihop - trots det svettades den lite mer än önskat) och täckt med en blandning av marsipan och sugarpaste. Dekorationerna är gjorda i marsipan och sugarpaste förutom knapparna framme på motorhuven som är köpta silverfärgade chokladdragéer.

lördag 11 september 2010

Mumintårta med hösttema och dopcupcakes

Alvar som firade sin ettårsdag med Pingutårtan firade idag sin tvåårsdag med den här mumintårtan. Önskemålet var en färggrann tårta så jag tyckte det passade bra att göra den i höstfärger nu när det ju faktiskt börjar bli höst ute.

Jag fick själv välja vilka muminfigurer jag gjorde så som ena valde jag Lilla My som ju också är färggrann. Hon är en tuff flicka som vågar klappa en igelkott. :-)
Lilla My är ju bra kompis med Mumin så han fick vara med som sällskap. Mumin tycker liksom jag att det är skoj med höst och leker i höstlöven. Det är betydligt enklare att modellera figurer som ligger, då behöver man åtminstone inte fundera hur man skall få dem tillräckligt stadiga.

Tårtan består av ljusa bottnar, blåbärsmousse och chokladmousse gjord på vit choklad. Den är spacklad med vit marängsmörkräm och täckt med marsipan. Dekorationerna är gjorda i sugarpaste och marsipan.

Samtidigt som Alvars födelsedag firades firades också hans lillebror Eeverts dopfest. Till den önskades färgglada morotscupcakes, gärna i orange och grönt. Färgerna på blommorna och bokstäverna var nog betydligt starkare, det syns bara inte så bra på bilden...

Totalt gjorde jag 40 st morotscupcakes (utan nötter) med cream cheese-frosting. Dekorationerna är gjorda i sugarpaste.

Monstermuffins

Vår mellanpojke har namnsdag idag så det var bra orsak att baka favoriten kladdkaksmuffins med grädde. Han är förtjust och fascinerad av allt som är lite "farligt" (spöken, monster, drakar...) så jag tyckte små monsterdekorationer kunde passa bra. Första kommentaren var varför jag inte gjorde Blixten McQueen-dekorationer men sist och slutligen var han nog nöjd med sina monster och studerade och kommenterade noga allas ögon, munnar, tänder, öron och näsor. :-)

söndag 5 september 2010

Konfirmationstårtor till Alexander och Thomas

Alexander och Thomas som är kusiner konfirmerades igår och till deras konfirmationsfest gjorde jag de här tårtorna.

Jag hade så gott som fria händer angående dekorationerna, enda önskemålen var att namnen gärna fick finnas med, och så någon liten dekoration med anknytning till konfirmationen.

Egentligen hade tårtorna inte alls behövt likna varandra men efter att jag ganska snabbt hade bestämt mig för hur Alexanders tårta skulle se ut jag fastnade i samma spår när jag försökte fundera ut dekorationerna till Thomas tårta, så de blev väldigt lika till sist. Slutresultatet blev inte helt som jag tänkt mig men som vanligt vet jag inte riktigt vad som inte stämmer. Kanske jag den här gången borde ha haft flera blommor (ofta brukar det ju vara tvärtom...), det tycks vara väldigt svårt att beräkna antalet blommor till en tårta...

Tårtorna smakade i alla fall helt olika. Alexander tycker om körsbär & choklad så hans tårta bestod av chokladsockerkaka, körsbärssylt och vaniljmousse. Thomas tycker om kinuski så hans tårta var en ljus sockerkaka fylld med kinuskimousse och svartvinbärsmousse. Båda tårtorna är spacklade med vit marängsmörkräm och täckta med marsipan som jag färgat vitare. Dekorationerna är gjorda i marsipan och sugarpaste.

Blommorna sprayade jag med glitterfärg och korsen är målade med guldfärg i pulverform utspädd med en aning citronsaft.


onsdag 1 september 2010

Mini-agavecupcakes

Nu har jag igen kortat av min lista på bakverk att testa - å andra sidan växer den i andra änden så den tar nog aldrig slut. ;-)

Cecilia som har den fina bloggen flickan & kakorna bjuder i sin blogg både på vackra bilder och trevlig läsning, och det speciella med hennes recept är att så gott som alla är menade också för veganer eller andra som har någon "specialdiet". Cecilia har i olika omgångar bakat chokladcupcakes som är äggfria och som är sötade med agavesirap i stället för vanlig socker (mera om agavesirap har Cecilia skrivit här). Agavesirap var en helt ny bekantskap för mig och då jag nu och då behöver ha några äggfria recept i bakfickan ville jag absolut pröva det här receptet.

Det var nog ett av det godaste recept på chokladcupcakes jag prövat (har ju prövat en del)! Det här kommer jag använda mig av också då jag varken behöver särskilt "hälsosamma" - det blir väl lite hälsosammare med agavesirap än med vanlig socker, men enligt Cecilia kan man också byta ut agavesirpen mot vanlig ljus sirap vilket jag säkert också kommer att göra eftersom agavesirap inte finns i min vanliga mataffär - eller äggfria cupcakes.

Till ca 25 minicupcakes eller 12 större behövs

1, 75 dl mjölk (kan bytas ut mot sojamjölk för mjölkfritt alternativ)
1 tsk vinäger
3,5 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl kakao
1,25 dl olja
1,5 dl agavesirap

Vispa mjölk och vinäger luftigt i en bunke och ställ åt sidan någon minut. Sikta under tiden de torra ingredienserna i en annan bunke. Tillsätt därefter agave och olja, samt mjölk-vinägerblandningen till de torra ingredienserna och blanda. Försök få bort ev klumpar utan att blanda alltför länge. Den ganska tunna smeten tjockar snart till sig och blir trögflytande. Häll på formar av valfri storlek, cupcakesen stiger bra i ugnen så det räcker med att fylla formarna till drygt hälften.

Grädda i 175 grader. Minicupcakes gräddas i drygt 10 minuter medan större muffins behöver 18-20 minuter eller mer. Jag har också tänkt testa om detta recept funkar till tårtbotten, får återkomma till det sen när det blir aktuellt.

Jag har spritsat mina cupcakes med ganache, så chokladhalten var det inget fel på. ;-)