söndag 29 augusti 2010

Tårtor med rymdtema

Pojken som firade sin fyraårsdag med Monster och Mårran önskade sig till sitt femårskalas en tårta dekorerad med Kimmo Kuu (Lunar Jim på engelska, har inte hittat hans svenska namn, vet någon?) och en rymdtårta.

Kimmo Kuu som är helt och hållet gjord i sugarpaste var rolig att modellera. Han är så seriefigursaktig man kan tänka sig och påminner visst också om de figurer jag annars brukar modellera så han passade mig bra. För att göra tårtan lite skojigare gjorde jag den i form av en måne.

Bilden nedan är fotad på andra ledet men blogger vill visst inte samarbeta för att få in den på rätt led...

Rymdtårtan fick bli en mycket förenklad version av solen & planeterna, känner ni igen planeterna? :-)

Båda tårtorna är mjuka chokladkakor täckta med marsipan och spacklade med smörkräm smaksatt med kakao. Kimmo Kuu är fylld med chokladmousse gjord på Fazerina (choklad med apelsinsmak, motsvarar ungefär Geisha Orange i Sverige) och rymdtårtan är fylld med jordgubbar och chokladmousse gjord på vit choklad.

fredag 27 augusti 2010

Nästan helvit födelsedagstårta

Min svärmor fyllde år igår och så här fick hennes födelsedagstårta se ut det här året. Egentligen hade jag tänkt göra en moussetårta eftersom jag tycker jag behöver öva på sådana men så fick jag syn på en tårta med en skojig (och enkel) design på Ultimate Cake som jag ville göra så det blev ändå en vanlig täckt tårta, sådana som jag ju gör helst (om någon missat det ;-)).

Tårtan består av ljusa bottnar och är fylld med kinuskismousse, vinbärsmousse på röda och svarta vinbär, den är spacklad med vispgrädde och täckt och dekorerad med marsipan.

Macarons behöver jag också öva på - rätt så bra blir de nog enligt Lindas recept. De här är fyllda med en variant av cream cheese-frosting smaksatt med extra mycket vanilj.


söndag 22 augusti 2010

Doptårta till Therese

Det var rätt länge sen jag gjorde doptårtor så det var roligt att få göra en tårta till Thereses dopfest som firats idag. Önskemålet var en tårta dekorerad med en baby med mjukiskanin, namn, och tro, hopp och kärlek. Färgerna fick gärna vara annat än bara rosa (det blir ju lätt mycket rosa för flickor och ljusblått för pojkar).

Tårtan skulle vara för ca 25 personer så jag valde att göra den i två våningar (även om lilla tårtan är väldigt liten), jag tycker så stora tårtor ofta blir finare när de är "uppdelade", de blir lätt lite tomma annars. Babyn fick därför en egen liten tårta att sova på. :-)

Tårtan är en ljus sockerkaka fylld med jordgubbskvarg och vaniljmousse, spacklad med mjuk smörkräm, täckt med marsipan och dekorerad med dekorationer gjorda i sugarpaste. Runt kanten finns ett sidenband, igen en gång.

fredag 20 augusti 2010

Chokladcupcakes med rödvita blommor

Jag har konstant en hel del recept som jag vill pröva och Åsas chokladcupcakes var ett av dem - receptet hittade jag här, hos Tina. Ingen gör så vackra cupcakes som Åsa och tydligen är de goda också, de här var härligt mörka och saftiga med god smak av choklad och kaffe. Tråkigt nog lossade cupcakesen ur formarna en stund efter att jag tagit ut dem ur ugnen men tror det beror på att jag hade dem för kort tid i ugnen för man såg riktigt hur cupcakesen krympte ihop...

Efter att ha provsmakat en (eller kanske var det två...barnen gillade dem förresten också) får resten åka iväg till mina föräldrar, då har jag ju anledning att pröva flera recept snart igen. ;-) Frostingen är chokladfudgefrosting och blommarna gjorda i sugarpaste.


Åsas chokladcupcakes (ca 16 st)
1,25 dl kakao
2,5 dl hett kafffe (går säkert att byta ut mot vatten eller mjölk om man inte vill ha kaffesmak)
115 g rumsvarmt smör
2,5 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g hackad mörk choklad (jag bytte ut chokladen mot hackade valnötter, det blev också gott)

Vispa ihop siktad kakao och hett kaffe i en skål, ställ att svalna i kylen. Vispa rumsvarmt smör och socker krämigt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver och salt. Vänd ner mjöl- och chokladblandningen i smeten i omgångar. Rör ner chokladen i smeten. Fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 18 minuter.

söndag 15 augusti 2010

Bamsegruppens sommartårta

Bamsegruppens sommarfest firades igår och till den önskades en somrig Bamsetårta. Den här gången fick Bamse sällskap av sin kompis Surre. ;-) Här finns mer info om Bamsegruppen och dess verksamhet.

Tårtan består av en mjuk chokladkaka fylld med ultimate chocolate frosting, spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj och täckt med sugarpaste (ljusgrön var den fast den nästan ser vit ut). Dekorationerna är gjorda i marsipan & sugarpaste.

torsdag 12 augusti 2010

Rebeccas konfirmationstårtor

Caspers syster Rebecca konfirmerades i söndags och två olika slags tårtor önskades till hennes konfirmation. Det var väldigt varmt och fuktigt det veckoslutet (också) men det gick bra att göra tårtor ändå, vi har som tur rätt så svalt i vårt kök.

Den första tårtan bestod av mjuk chokladkaka, chokladmousse gjord på dajm och hallonmousse. Den är spacklad med mjölksmörkräm och täckt med marsipan som jag färgat vitare. Dekorationerna är gjorda i sugarpaste och marsipan. De spritsade dekorationerna är mjölksmörkräm.

Önskemålet var att tårtan skulle vara dekorerad i stil med Robins konfirmationstårtor, men i mera flickaktiga färger.

Den andra tårtan var en mangomoussetårta, gjord ungefär enligt receptet på denna mangomoussetårta. Dekorationerna är gjorda i sugarpaste & vit choklad.

Tårtan är täckt med gelé gjord på mangopuré och gelatin, att den blev så ojämn på ytan beror på att jag hade tårtan i frysen en stund så att gelén skulle stelna snabbt. Gelén var inte helt tinad när jag fotade tårtan, men gissar att den nog var finare nästan dag...

Förutom gräddtårtor gör jag oftast alla tårtor klara dagen innan de skall serveras, och så även denna gång. Marsipantårtor håller bra men jag var nog orolig hur dekorationerna på moussetårtan höll - sådana är så svåra att dekorera i förväg. Men, om inte den vita chokladen smalt så hoppas jag den isolerade lite så att sugarpastedekorationerna höll ihop.

onsdag 11 augusti 2010

Födelsedagstårta med blomsterkrans

Olivias mormors mor fyllde år och till hennes kalas önskades en tårta liknande jubileumstårtan med blomsterkrans. Den här gången lade jag till några fjärilar också för att få något gemensamt mellan tårtan och cupcakesen jag också gjorde till kalaset.

Ljus sockerkaka
Jordgubbsmousse
Vaniljmousse
Spacklad med mjölksmörkräm
Täckt med marsipan
Dekorationerna sugarpaste och marsipan
Spritsade dekorationer mjölksmörkräm


Jag gjorde alltså också ett antal minicupcakes till kalaset, önskemålet var att de skulle vara dekorerade med insekter och svampar enligt jubilarens intressen. :-) Jag funderade lite hit och dit hur jag skulle göra svamparna och valde sedan till slut att modellera dem. Då jag ville ha ganska färggranna svampar fick det bli flugsvampar och kantareller. Min man tyckte att det kanske inte är så lämpligt med flugsvampar som dekoration på något man skall äta, men den här versionen av flugsvampar gick ju ju faktiskt att äta. ;-)
Smakerna var morotscupcakes med cream cheese frosting......och brownie cupcakes med chokladfudgefrosting. För omväxlingens skull stack jag den här gången ner små bitar av vit choklad i cupcakesen.

söndag 8 augusti 2010

Bloggsemestern avslutad

Det börjar bli dags att avsluta bloggsemestern och här kommer några bilder på en del av det jag bakat sen sist. Så småningom skall jag också försöka svara på de frågor och kommentarer jag fått. Men nu till bakverken. :-)

Först ute i turen är vinbärstarteletter som vi åt på mammas födelsedag. De består av tartelettbotten, mascarponefrosting och färska vinbär. Enkelt och gott!

Leilas hasselnötscupcakes prövade jag på en dag. De var jättegoda, mjuka och saftiga med god smak av hasselnöt. Blommorna är gjorda i sugarpaste och frostingen var ett experiment som visade sig för sött och smörigt så den får nog bli på experimentstadiet...

...men mycket lyckad var däremot St: Hans världsgoda kladdkaka, både som orginalversion på St: Hans café i Visby och som hemgjord version hemma i köket i Helsingfors. ;-)

Några mini-chokladcupcakes gjorde jag också en dag när vi fick besök. Frostingen är vit chokladfrosting och blommorna är gjorda i sugarpaste. Jag tycker det är härligt med sidenband på tårtor och sidenband funkar ganska bra på också på cupcakes, eller hur? Men jag undrar om det finns färdigknutna rosetter att köpa (kanske i scrapbookingaffärer?), det var rätt så pyssligt att knyta minirosetter.


Nya uppdateringar kommer om några dagar - då är det dags för de (få) tårtor jag gjort den senaste tiden.