lördag 17 juli 2010

Bloggsemester!

Det blir en liten paus i inläggen några veckor framåt - några små bakprojekt har jag nog på gång nu med, men de får jag blogga om senare. Frågor svarar jag också på först när "bloggsemestern" är över.

Skön fortsättning på sommaren till alla läsare!

Lila musiktårta och lila (?) macarons

Pappa fyllde 60 år tidigare i år men firade först idag. Musik har alltid varit pappas främsta hobby så därför var en tårta med musiktema ganska given.

Varmt och soligt väder hade vi på kalaset men vädret var nog inte menat för att göra tårtor, aldrig har jag sett en tårta svettas så mycket som den här. Trots att dekorationerna är enkla var det ganska svårt att göra dem just på grund av värmen, de töjde hit och dit när jag skulle flytta dem till tårtan. Nu är det nog dags att hålla lite semester från köket!
Ljus sockerkaka
Jordgubbskvarg
Spacklad med smörkräm smaksatt med mörk choklad
Täckt och dekorerad med marsipan & sugarpaste

Förutom tårta gjorde jag också lila macarons till pappas kalas. Men ännu har jag inte förstått hur mycket färg man behöver för att macaronsen verkligen skall få någon färg? De här blev bara ljuslila, om ens det, fastän jag ville ha dem ganska mörklila. Dessutom borde jag lära mig göra alla lika stora. Undrar när jag blir riktigt nöjd? :-)
Macaronsen är gjorda enligt Lindas recept och fyllda med lakritssmörkräm gjord på 3 kick-stänger som jag smälte i en skvätt grädde och vispade ihop med 50 g smör och 100 g florsocker.

tisdag 13 juli 2010

Mazarintårta med färska bär

Vår yngsta pojke blev ett halvt år på veckoslutet och han har dessutom namnsdag idag - värt att firas med en tårta, eller hur? :-) Tårtan består av mazarinbotten, mascarponefrosting, färska bär, riktiga jordgubbsblad och jordgubbsblommor i sugarpaste.

måndag 12 juli 2010

Idas mumintårta

Mumin har varit pop som motiv på sistone och också till Idas födelsedagskalas önskades en mumintårta i pastellfärger. Jag gjorde Snorkfröken igen då jag tycker hon passar bra till en liten ettårig flicka. :-)
Ljus sockerkaka
Hemgjord jordgubbssylt
Enkel vaniljkräm
Spacklad med mjölksmörkräm
Täckt med sugarpaste gjord enligt detta recept
Dekorationerna gjorda i sugarpaste, samt sidenband runt kanten

Till Idas kalas gjorde jag också drygt trettio mini-brownie cupcakes med vit chokladfrosting och blommor i sugarpaste...

...samt en limemoussetårta gjord ungefär enligt detta recept men jag använde färskost i stället för creme fraiche och yoghurt. Bottnen är vit chokladbotten (recept på svenska kommer någon gång) och tårtan är dekorerad med ett tunt lager limegelé, spritsade ränder i vit choklad och blommor i sugarpaste.

söndag 11 juli 2010

Jordgubbsmuffins

Sana som har den otroligt vackra bloggen made by love hade för ett tag sedan bakat Strawberry Cheesecake Muffins och de verkade så goda så jag ville också pröva göra dem. Jag passade på förra veckan när vi hade besök och de var faktiskt goda även om jag egentligen tycker att jordgubbar är godast som färska och inte gräddade (själva smeten innehåller alltså också jordgubbar). I stället för Sanas frosting spritsade jag bara vispad grädde ovanpå eftersom jordgubbar och vispgrädde är så gott tillsammans. Som man ser på bilden skar sig grädden lite och precis efter att jag vispat den hörde vi några rejäla åsksmällar - de får vara förklaringen till den skurna grädden. ;-)

torsdag 8 juli 2010

Tidningscupcakes

Jag hade en annorlunda förmiddag för ett tag sedan när en reporter och en fotograf från HBL kom på besök för att göra ett litet reportage om mina tårtor. Jag bjöd dem på minibanancupcakes med cream cheese frosting dekorerade med blommor i sugarpaste - färgerna på cupcakesen är tänkta att matcha tidningens färger. ;-) Artikeln publicerades idag och finns här.

Tillägg 12.7.2010: Nu finns artikeln också i mera läsbar version, här.

onsdag 7 juli 2010

Cupcakes i ljusblått och silver

Mamma "beställde" några cupcakes när vi var där på besök senast (mina föräldrar bor på några timmars bilavstånd så de blir inte så ofta utsatta för mina bakverk). Jag passade på att testa två nya recept, chokomockamuffins och nutellafrosting. Speciellt det senare kommer jag nog att göra flera gånger. Blommorna är gjorda i sugarpaste.

Nutellafrosting

Jag ville pröva göra nutellafrosting och hittade en hel del recept när jag googlade - gjorde sedan en egen variant när jag inte kunde välja bland recepten. Här är min version:

50 g mjukt smör
100 g färskost (philadelphia)
2 dl mjuk nutella
2 dl florsocker

Vispa alla ingredienser till en jämn smet. Räcker för att spritsa på ca 10 cupcakes.

lördag 3 juli 2010

Mumin och Snorkfröken

Ida och hennes storasyster firar två respektive fem år med gemensamt födelsedagskalas och en somrig mumintårta var önskemålet till det kalaset. Jag valde att göra Mumin tillsammans med Snorfröken, jag tyckte de passade bra i det här sammanhanget. Och så här om somrarna brukar ju humlor och fjärilar smyga sig in på de flesta tårtor. :-)
Chokladsockerkaka
Jordgubbar
Vaniljmousse
Spacklad med mjölksmörkräm
Täckt med sugarpaste gjord enligt detta recept
Dekorationerna gjorda i sugarpaste
"Gräset" mjölksmörkräm

Sjökaptensdekoration

De här dekorationerna gjorde jag till en sjökaptens examensfest (tårtorna gjordes av den nyblivna kaptenens sambo). Önskemålet var åtminstone en livboj och ett ankare, sen "måste" det ju bli en sjökaptensmössa och ett roder också. Dekorationerna är gjorda i marsipan och sugarpaste och rätt så små, de blåa underlagen är knappa 10 cm i diameter.

torsdag 1 juli 2010

Englas födelsedagstårta

Englas födelsedag har redan firats en gång med Molly Mus-tårtan, idag firas hennes födelsedag en gång till. Den här gången fick det gärna vara en rosa tårta med namnet på och bär i fyllningen.

Ljus sockerkaka
Hemgjord jordgubbssylt
Enkel vaniljkräm
Spacklad med mjölksmörkräm
Täckt med marsipan/sugarpaste
Dekorationerna gjorda i sugarpaste

En liten mjölkfri bakelse som består av vanlig tårtbotten, jordgubbssylt och fluffy white frosting gjorde jag också. Den var inte sockerfri direkt, men det var ju mjölkfri den skulle vara. :-)
Med den räfflade delen av det här verktyget har jag tryckt kanten, den idén har jag fått från bl.a. Pias och Katris bloggar.