måndag 28 juni 2010

Fredrik sex år

Vår äldsta pojke fyllde sex år på midsommarafton så hans födelsedagstårta blev också årets midsommartårta. Liksom till Robins födelsedag valde jag att komma enkelt undan och dekorerade med färdigt oblat. Kalle Anka & Co har varit mycket pop en längre tid redan (jag har för länge sedan tappat räkningen hur många årgångar av gamla Kalle Anka-tidningar vi läst...) så den här bilden passade honom utmärkt. :-)
Ljus sockerkaka
Jordgubbsrabarbermousse
Spacklad med grädde
Täckt med marsipan
Dekorerad med färdigt oblat, spritsad dekorationskant i smörkräm och köpta sockerpärlor

tisdag 22 juni 2010

Minicupcakes med röda blommor

En ny liten släkting kom till världen för ett tag sedan och senaste söndag firades hennes namnfest. Jag hann inte göra någon tårta till festen men något smått ville jag gärna göra, och cupcakes gör man ju ganska snabbt så sådana fick det bli. En miniversion av några av mina favoritcupcakes blev det, brownie cupcakes med chokladfudgefrosting.

Hello Kitty i rosa

En Hello Kitty-tårta och mycket rosa var önskemålet till en flickas (Idas storasyster) femårs-kompiskalas. Tårtans kanter blev rätt så ojämna uppifrån sett, mer än jag tycker är tillåtet. ;-) Men i övrigt var det skoj att göra en Hello Kitty-tårta igen, det var ganska länge sen den senaste. Choklad, jordgubbar och vanilj önskade födelsedagsbarnet sig.
Chokladsockerkaka
Hemgjord jordgubbssylt
Enkel vaniljkräm
Spacklad med vit marängsmörkräm
Täckt och dekorerad med sugarpaste (den rosa hemgjord enligt detta recept, den vita är köpt)

Förklaringen varför tårtan ser så ojämn ut uppifrån är att jag ville göra en tvåfärgad kant med rosa ränder runt tårtan men gjorde en del fel där. Jag borde först ha täckt hela tårtan med den vita sugarpasten och sen lagt på det rosa täcket. Nu gjorde jag så att jag bara täckte kanten med vit sugarpaste då jag tänkte att det blir lite för tjockt täcke annars men därför ser man nu var den vita kanten tar slut. Så gjorde jag också fel när jag gjorde de rosa ränderna innan jag täckte tårtan med rosa sugarpaste - nu syns de allt för bra under täcket då jag dessutom gjorde misstaget att göra dem ända upp till tårtans "tak", de borde ha tagit slut där det rosa täcket började.

Hm, månne någon förstod något av detta? :-) I alla fall vet jag nu hur jag gör nästa gång jag vill göra en tårta med tvåfärgad kant med ränder. :-)

söndag 20 juni 2010

Bröllopstårtor till Mr & Mrs Wennerstrand

Mr & Mrs Wennerstrand som gifte sig igår och så här såg deras bröllopstårtor ut. Önskemålet var tårtor liknande C&Ks bröllopstårtor men i naturvitt, dekorerade med ett brudpar och deras efternamn. Jag hade fått lite uppgifter om hur det riktigta brudparet skulle se ut och gjorde sedan modellbrudparet enligt det. Hoppas ni kände igen er. ;-) Svårast var nästan ögonen, och brudens ögon blev visst lite sneda och vinda... Jag är i alla fall jätteglad över att jag fick göra bröllopstårtorna!
Ljus sockerkaka
Jordgubbsmousse
Chokladmousse gjord på vit choklad
Spacklad med vit marängsmörkräm
Täckt med marsipan
Blommorna gjorda i marsipan, brudparet i sugarpaste förutom brudparets hår som är marsipan
Sidenband runt kanten

Brudparet bakifrån...brudklänningen hade en vacker snörning som jag försökte få medSå här såg våningstårtan ut uppifrån innan jag placerade dit brudparet


Förutom våningstårtan gjorde jag tre stycken enkla tårtor, varje tårta var beräknad för ca 20 personer.Våningstårtan var beräknad för ca 25 personer

torsdag 17 juni 2010

Molly Mus i festklänning

Den här Molly Mus-tårtan gjorde jag till en flickas treårskalas. Molly Mus är den första seriefiguren våra barn sett på tv och även om de nu vuxit ur Molly var det väldigt roligt att göra tårtan då Molly Mus nästan varit som en familjemedlem hos oss under några år. ;-)

Chokladsockerkaka
Chokladmousse gjord på mjölkchoklad
Skivad banan
Spacklad med vit marängsmörkräm
Täckt med marsipan
Dekorationerna gjorda i marsipan och sugarpaste

söndag 13 juni 2010

Chokladkex med bitar av vit choklad

Vi har firat Robin igen, den här gången tillsammans med Samuel som fyllt ett år. Samuels mamma hade gjort en god kaka och jag gjorde de här chokladkexen - förutom choklad gillar Robin kex, så det var ganska självklart att baka chokladkex. :-) Receptet är ur boken Sommarens söta av Lisa Eisenman Frisk och Monica Esienman. Receptet finns också här men jag gjorde "double chocolate chocolate chip cookie" -varianten genom att blanda ner 150 g smält mörk (70 %) choklad i smeten och i stället för bitar av mörk choklad tillsatte jag 200 g hackad vit choklad. Väldigt goda kex var det, de bästa chokladkex jag bakat (nu har jag inte bakat chokaldkex så många gånger, men i alla fall)!

onsdag 9 juni 2010

Rabarbermuffins

Rabarbersäsongen har ju varat en tid redan men först nu blev det av att baka något med rabarer. Det fick bli muffins som är gjorda enligt grundreceptet på muffins med små rabarberbitar stekta i smör och socker blandade i smeten, och ovanpå finns en smuldeg gjord enligt detta recept. De smakade extra bra tillsammans med vaniljglass. :-)

lördag 5 juni 2010

Studenttårtor till Rasmus

Laktosfria kinuskitårtor för ca 100 personer var önskemålet till Rasmus studentfest. Kinuski- och gräddtårtor går inte att dekorera riktigt på samma sätt som tårtor täckta med marsipan eller sugarpaste så därför gjorde jag bara små dekorationsplattor med studentmössa, ros (för första gången någonsin är jag nöjd med rosorna...) och små dekorationer utgående från några av Rasmus hobbyn.
Ljus sockerkaka
Hallonmousse
Lemon curd-mousse
Täckt med grädde och kinuski. Det gick att koka kinuski på laktosfri grädde men helt som "riktig" kinuski blev den inte, den blev ojämnare på ytan. Eller så var det bara fel på tekniken. ;-)
Dekorationerna gjorda i sugarpaste och marsipan

Fiske är en hobby...
...liksom hundar...
...båtar...
...och Formel 1.
Alla tårtor på rad

Tvåfärgade macarons

För första gången har jag gjort macarons på beställning! Det var lite spännande eftersom jag har haft ganska varierande resultat på dem jag gjort tidigare. Ganska bra lyckades det den här gånge, speciellt den ljusa delen var jag nöjd med. Den mörka delen (som var ganska svår att få till, jaghade i massor med svart pulverfärg och ändå blev den rätt ljus) kunde ha varit jämnare till form & storlek och haft högre "fötter". Receptet är samma som jag hade när jag bakade macarons till Joels dop, det är Tartelettes men jag hittade det tack vare detta inlägg på Bakerellas blogg.

Macaronsen är till en studentfest och den nyblivna studentens mamma hade som önskemål att de skulle vara i två färger, en ljus och en mörk för att symbolisera en studentmössa. En skojig idé tyckte jag. :-) Fyllningen är vit chokladfrosting gjord ungefär enligt receptet på mjölkchokladfrosting.

Ca 80 st gjorde jag totalt. Den mörka delen har jag gjort i två olika omgångar, därför är de lite olika till färgen.

fredag 4 juni 2010

Cupcakes med blommor och insekter

Jag fick en rolig uppgift att göra ett antal minicupcakes till en lärare som går i pension idag och som ville fira genom bjuda sina arbetskamrater på bl.a. cupcakes. Det är knappast svårt att gissa att det är biologi som varit undervisningsämnet. ;-)

De olika smakerna var morotscupcakes med cream cheese frosting...
...och chokladcupcakes med mjölkchokladfrosting. Dekorationerna är gjorda i marsipan och sugarpaste.
Totalt gjorde jag 70 st minicupcakes, här är morotscupcakesen samlade...