söndag 28 februari 2010

Ottos mumintårta

Jag fick igen en chans att modellera mumintrollet när Otto som fyller två år ville ha en mumintårta på sitt kalas. Den här gången valde jag valde att göra en vintrig version av mumin, för trots att jag (som väl de flesta andra) börjar tycka att det räcker med snö för den här vintern tycker jag ändå det är fint med snöflingor på tårtor. :-)

Ljus sockerkaka
Chokladmousse gjord på vit choklad
Limemousse
Spacklad med mjölksmörkräm
Täckt med marsipan
Dekorationerna gjorda i sugarpaste
, de små snöflingorna är "magic sparkles"

Tårtor med djungeldjur och fjärilar

Samma flicka som förra året fick denna Hello Kitty-tårta firar i år sin födelsedag tillsammans med en kompis och till det kalaset önskades en tårta med djungeldjur och en "prinsessfjäril". :-) Bland Anna Silverdrakes fina tårtor hittade jag en modell för prinsessfjärilen, och till djungeldjurstårtan hade jag djungeldjurstårtan och tigertårtan jag gjort förut och så Simply Sweets djungeldjurstårtor som modell.

Djungeltårtan
Ljus sockerkaka

Grädde, jordgubbar och bananskivor
Spacklad med mjölksmörkräm
Täckt med marsipan

Dekorationerna gjorda i marsipan och sugarpaste

Fjärilstårtan
Chokladsockerkaka

Grädde, dajmdragéer och bananskivor
Spacklad med mjölksmörkräm

Täckt med marsipan
Dekorationerna gjorda i marsipan och sugarpaste



lördag 27 februari 2010

Födelsedagstårta med röda gerberor

En liten chokladtårta var önskemålet till ett 40-årskalas. Dekorationen fick gärna vara blommor och 40. Jag provade göra lite annorlunda gerberor än jag gjort tidigare, de här ser kanske mera levande ut. Men nog är det hopplöst svårt att täcka en tårta med choklad så att det blir snyggt - oberoende av om det är ganache eller smörkräm... Vet inte om jag skall sluta försöka och bara göra marsipan/sugarpastetårtor - eller öva mera? ;-)
Chokladsockerkaka
Svartvinbärs/hallonmousse
Chokladmousse gjord på mörk choklad
Täckt med ultimate chocolate frosting
Blommorna och 40 gjorda i sugarpaste, bladen spritsade i mörk choklad

söndag 21 februari 2010

Bröllopstårtor till C&K

Att få göra bröllopstårtor är något alldeles speciellt och därför var jag jätteglad över att få göra tårtorna när en kompis syster gifte sig igår. Brudparet ville ha vita tårtor dekorerade med vita blommor och det var härligt att göra tårtor med så mycket vitt (däremot var det så gott som omöjligt att fota allt det vita...). Alla tårtor är lika stora och borde har räckt till ca 100 personer.

Ljus sockerkaka
Vaniljmousse
Jordgubbskvarg
Spacklad med vit marängsmörkräm
Täckt med sugarpaste
Dekorationerna gjorda i flower paste, sidenband runt kanten


lördag 20 februari 2010

Brandman Sam

Axel som fyller två år är, precis som våra pojkar, väldigt förtjust i Brandman Sam och därför var önskemålet till hans födelsedagskalas en tårta dekorerad med den populära brandmannen. Det var riktigt roligt att göra en så bekant figur. :-) Tårtan såg i alla fall lite tom ut med bara Brandman Sam så kanten dekorerade jag med eldflammor.

Chokladsockerkaka
Chokladmousse gjord på dajm
Chokladmousse gjord på vit choklad
Spacklad med smörkräm smaksatt med kakao
Täckt med marsipan
Dekorationerna gjorda i marsipan och sugarpaste

onsdag 17 februari 2010

Dominokextårta

Min man och jag har ganska olika smak gällande sötsaker och bakverk, men dominokex tycker vi båda om. Då jag länge velat prova på någon sorts "cookies 'n cream" -bakverk som man hittar på olika utländska receptsidor passade jag på att göra en dominokextårta till hans födelsedag. Utomlands används förstås oreokex, men efter att nu har smakat också på sådana (de finns att köpa t.ex. på Behnford's) kunde jag konstatera att dominokex smakar så gott som lika, bara bättre. :-) Receptet jag utgick från var detta. Tårtan var god men kunde ha varit godare, även om jag inte riktigt kan säga vad det var som inte stämde. Den var i alla fall enkel och rolig att göra, och dekorationerna var ju givna. ;-)


lördag 13 februari 2010

Ellens mumintårta

Ellen fyller två år och jag var glad över att få göra hennes födelsesdagstårta i år igen. Detta år var önskemålet en gul tårta dekorerad med ett mumintroll och namn & ålder. Idén till den randiga kanten får jag tacka Vibeke för, som hade en liknande på den här fina doptårtan. Lite knepigt var det nog med ränderna, borde kanske ha haft vattenpass till hjälp för att få dem riktigt raka... Och så märkte jag att jag inte modellerat på länge, det tog rätt länge att göra ett mumintroll som jag var ens lite nöjd med. Mumintroll är nog lustiga med sina runda magar, stora huvuden och korta armar och ben. :-)

Chokladmousse gjord på vit choklad
Lemon curd-mousse
Spacklad med ultimate chocolate frosting
Täckt med marsipan (de vita ränderna är sugarpaste för att de skulle vara kritvita)
Dekorationerna gjorda i sugarpaste

Tårta med röd blomma

Den här lilla tårtan gjorde jag till en klassträff där man samtidigt firade en av deltagarns 60-årsdag. Jag hade rätt så fria händer angående dekorationerna, och då jag tror att födelsedagsbarnet tycker om starka färger valde jag att göra en stor röd fantasiblomma som dekoration. En fräsch fyllning var önskemålet, och gärna med vit choklad i.
Ljus sockerkaka
Chokladmousse gjord på vit choklad
Lemon curd-mousse
Spacklad med mjuk smörkräm
Täckt med marsipan
Dekorationerna gjorda i sugarpaste, runt kanten ett rött sidenband

söndag 7 februari 2010

Kladdkaksmuffins med passionsfrukt

Fru Krok med familj hälsade på idag och jag hade fått önskemål om chokladmuffins med grädde. :-) Jag gjorde de godaste chokladmuffinsen jag vet, kladdkaksmuffins, dekorerade med grädde och passionsfruktskött, syrligheten från passionsfrukten passade jättebra med chokladen. Några muffins är dekorerade med köpta chokladrullar för att bättre passa små barnmunnar.

Här kan ni förresten se vilket fint minialbum jag fått av Fru Krok. :-)

lördag 6 februari 2010

Chokladkaka à la Varenne

Den här kakan är för var och en som tycker om riktigt mycket choklad. :-) Det var många år sen jag gjorde den förra gången, jag råkade nu komma ihåg den när vi fick besök och det behövdes något glutenfritt till kaffet. Det verkar vara en populär kaka (förståeligt nog) för samma recept finns i många olika böcker; det här tog jag ur Sikke Sumaris bok Makeaa mahan täydeltä.

1 dl starkt kaffe
250 g mörk choklad
250 g smör
2 dl socker
4 ägg
Hetta upp kaffet i vattenbad och bryt ned chokladen i kaffet. Rör om tills all choklad har smält. Rör ned socker och smör i chokladmassan och blana väl. Ta bort skålen från vattenbadet.
Vispa äggen lätt och tillsätt i chokladmassan. Klä en form med en diameter på 20 cm och löstagbar botten med aluminiumfolie. Häll smeten formen grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i 40 minuter. Kakan stiger först men sjunker sedan ihop och får då en vackert krackelerad yta. Låt kakan svalna och förvara den inpackad i folien i kylskåp, bäst smakar kakan efter några dagar. Servera med lättvispad grädde (eller vaniljglass). Jag pudrade kakan med oboy-pulver, egentligen skall det vara florsocker.