torsdag 30 september 2010

Browniebotten

Jonna som har bloggen Jauhot Suussa har ett gott och praktiskt recept på en browniebotten som påminner mera om kladdkaka än om brownie. Receptet är praktiskt på det sättet att det funkar både med vit choklad och mörk choklad (och säkert också mjölkchoklad, det har jag inte provat), och så är det enkelt att anpassa enligt hur stor botten man behöver. Denna botten passar jättebra som botten i moussetårtor, men kanske man t.o.m. kunde ha den som tårtbotten. Om man vill ha denna som tårtbotten är det säkert bäst att göra många enskilda bottnar, jag tror inte de går så lätt att dela. Receptet är inte skrivet med helt samma mått som ursprungsreceptet, men det fungerar så här också. :-)

Till en form på 18 cm i inre diameter
50 g choklad
75 g smör
0,75 dl socker
1 ägg
0,75 dl mjöl

Till en form på 22 cm i inre diameter
100 g choklad
150 g smör
1,5 dl socker
2 ägg
1,5 dl mjöl

Till en form på 24 cm i inre diameter:
150 g mörk choklad
250 g smör
3,5 dl socker
3 ägg
2,5 dl mjöl

Smält choklad och smör. Häll blandningen över sockret och blanda till en jämn blandning. Låt svalna till rumsremperatur. Tillsätt äggen ett i taget under ständing omrörning. Tillsätt mjölet. Häll i smord och bröad form (eller form klädd med bakplåtspapper, enligt ursprungsreceptet). Grädda i 185 grader i ca 30 minuter.