måndag 29 juni 2009

Födelsedagstårta med jordgubbar

Min mans gudmor firade jämna häromdagen och till hennes kalas fick jag göra den här tårtan. En riktig sommartårta blev det!

Ljus sockerkaka
Hemgjord rabarbersylt
Enkel vaniljkräm
Täckt med färska jordgubbar och gelé gjord på gelésocker
Kragen marsipan, under den ett tunt lager mjuk smörkräm

Enkel vaniljkräm

Den här krämen är lite mer snabbgjord än vaniljkräm. Den är inte lika fyllig i smaken men god i alla fall. Receptet är ur boken Iloisen leipojan kirja av Kaarina Roininen. Mängden räcker till två lager fyllning (i kombination med frukt/bär/sylt) i en normalstor tårta:

3 gelatinblad
4 dl mjölk (gärna helmjölk, 3 % fett)
1 äggula
0,5 dl potatismjöl
0,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2-3 dl grädde

Blötlägg gelatinbladen. Mät upp mjölk, äggula, potatismjöl och socker i en kastrull. Värm upp blandningen under konstant omrörning tills krämen blir tjock och små bubblor bildas men var noga med att den inte börjar koka. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och blanda ner dem i den heta krämen. Låt svalna. Vispa grädden och tillsätt den och vaniljsockret i krämen.

torsdag 25 juni 2009

Polisbilstårta

Så var dagen vår äldsta pojke väntat på hur länge som helst här: Han fyller fem år idag och det har givetvis firats :-). Han hade själv planerat sin tårta både till smak och utseende, så jag behövde bara göra den ;-).

Ljus sockerkaka
Vaniljkräm med grädde
Färska jordgubbar
Spacklad med vispgrädde
Täckt med marsipan
Dekorationerna marsipan och sugarpaste

söndag 21 juni 2009

Midsommartårta med maräng och jordgubbar

Till midsommaren är en tårta med årets första färska jordgubbar ett måste - i år blev det en mycket enkel variant med marängbottnar och massor med vispgrädde och färska jordgubbar. Gott var det!

onsdag 17 juni 2009

Födelsedagstårta med älva

Till Hilmas födelsedagskalas var önskemålet en vit tårta dekorerad med en älva i grön klänning, namn & ålder, och stora rosa blommor. Ibland är det skönt med tydliga önskemål :-). Älvan blev helt utan vingar den här gången, måste fundera ut nåt bra sätt att göra och framför allt fästa älv-vingar...

Ljus sockerkaka
Jordgubbsrabarbermousse
Chokladmousse gjord på vit choklad
Spacklad med mjuk smörkräm
Täckt med marsipan färgad så vit som möjligt (med denna färg, en del florsocker behövs också)
Dekorationerna gjorda i sugarpaste

söndag 14 juni 2009

Doptårtor till Elvira

Två doptårtor till en liten Elvira som döpts idag. Önskemålet var en tårta i stil med Idas doptårta, med en rosa "Ainu Ensipupu" på, och en tårta med babytossor. Chokladsugarpasten som chokladtårtan är täckt med fungerade inte alls som jag ville, den blev ganska full i sprickor längs kanterna (de syns inte på bilden, dock) , så jag tror det blir att köpa chokladsugarpaste i fortsättningen (har sett att sådan nu kommit till Finland också)... Men annars var det lika trevligt som vanligt att göra doptårtor :-).

Marsipantårtan
Ljus sockerkaka
Jordgubbsrabarbermousse
Spacklad med mjuk smörkräm
Täckt med marsipan
Dekorationerna gjorda i sugarpaste
Dekorationskant spritsad i kristyr

Chokladtårtan
Chokladsockerkaka
Chokladmousse gjord på dajm, med extra dajmdragéer tillsatta
Chokladmousse gjord på vit choklad
Spacklad med ultimate chocolate frosting
Täckt med sugarpaste
Dekorationerna gjorda i sugarpaste
Dekorationskant spritsad i kristyr


Barbalala

Barbalala var önskemålet till en flickas treårskalas, och i övrigt fick tårtan gärna gå i rosa och lila. Barbapapafigurerna är lika skoj som Hello Kitty att ha på tårtor, så dem tröttnar jag inte heller på i första taget :-).
Ljus sockerkaka
Jordgubbsrabarbermousse
Chokladmousse gjord på vit choklad
Spacklad med mjuk smörkräm
Täckt och dekorerad med marsipan


söndag 7 juni 2009

Prickig chokladkaka

Barnens småkusin fyller tio år och önskemålet var att få en likadan kaka som till hennes nio-årskalas, d.v.s. mörk chokladkaka fylld och täckt med ultimate chocolate frosting och dekorerad med mariannedragéer. Jag satte till små chokladdragéer också, och i år spritsade jag frostingen eftersom alla tillfällen att öva spritsning måste tas tillvara ;-).

Kanten är spritsad med korgtyll

Chokladiga chokladkex

Till samma kalas som den prickiga chokladkakan önskades också någon sorts chokladkex. Jag har inte bakat kex så ofta så jag hade inget färdigt välprövat recept på lager men eftersom jag tyckt om de recept från Joy of Baking som jag hittills provat gjorde jag kex enligt receptet på chocolate chocolate chip cookies. Som namnet säger var de mycket chokladiga :-). Receptet funkade helt bra förutom att jag antagligen gräddade dem en aning för länge, lite för hårda var de. Och, enligt receptet skulle man få ca 20 kex; jag halverade receptet (som jag oftast gör när jag provar nya recept) och fick ändå 18 stora kex...fast mina blev kanske för tunna. Här är min version av receptet (dvs ½ receptet):

140 g mörk choklad
110 g mjöl
15 g kakaopulver
0,75 tsk bikarbonat
115 g smör, rumsvarmt
35 g muscovadosocker
70 g socker
1 stort ägg
0,75 tsk vaniljarom
65 g mörk choklad (70 % kakaohalt) i små bitar
50 g pecannötter i små bitar

Smält chokladen. Blanda mjöl, kakaopulver och bikarbonat. Vispa smör och socker krämigt. Tillsätt den smälta, avsvalnade chokladen, vispa. Tillsätt ägget, vispa. Tillsätt även vaniljaromen. Blanda ner mjölblandningen, nötterna och chokladbitarna. Klicka ut på plåt (kexen flyter ut en del i ugnen så placera dem glest) och platta ut dem till platta kex, grädda i 175 grader i 12-14 minuter.

fredag 5 juni 2009

Busstårta

En födelsedagstårta till Teemu som önskade sig en tårta med en grön buss. Önskemålet var också att tårtan skulle vara täckt med någon chokladglasyr. Jag valde att täcka den med vit chokladfrosting som jag tycker är väldigt god, och lättgjord. Valet kanske inte var helt lyckat i alla fall för frostingen är ganska fast i konsistensen och tog med sig en massa smulor från bottnen när jag bredde ut den, så i mina ögon ser tårtan lite halvfärdig ut; en mjukare kräm hade säkert funkat bättre.

Chokladsockerkaka
Chokladmousse gjord på dumle
Hallonmousse
Täckt med vit chokladfrosting
Dekorationerna gjorda i marsipan, "sanden" kexsmulor