måndag 29 september 2008

Lingonvaniljmoussetårta

En liten tårta till ett månadsmöte. Önskemålet var en lätt och fräsch tårta, så jag tyckte att en moussetårta kunde passa bra. Jag har inte gjort moussetårtor så ofta så det var riktigt lärorikt att göra denna :-).

Tårtan är gjord i en form på 20 cm i diameter. Som botten hade jag vanlig tårtbotten i stället för kexbotten (eftersom tårtan ju skulle vara hälsosam ;-)).

Fyllningen är lingonvaniljmousse som också passar bra som tårtfyllning i vanlig tårta. Om man har den som tårtfyllning räcker den till två lager i en vanlig tårta på ca 24 cm i diameter.

200 g lingon
o,5 dl vatten och ca 0,5 dl socker
400 g vaniljkvarg
1,5 dl florsocker
6 gelatinblad
2 dl grädde

Koka lingon, vatten och socker tills lingonen är mjuka, ca 10 minuter. Passera genom en sil och ta ca hälften åt sidan. Blanda kvarg, lingonmos och florsocker. Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden. Hetta upp lingonmoset du tog åt sidan tidigare och smält gelatinbladen i det. Blanda ner gelatinblandingen med lingonkvargblandingen och blanda till sist ner den vispade grädden.

Jag gjorde också lingongelé att ha ovanpå tårtan, och till den kokade jag upp ca 100 g lingon med lite vatten och socker. Den här blandningen silade jag så jag fick ca 1,5 dl vätska, och i den heta vätskan smälte jag 3 blötlagda gelatinblad. När gelén har svalnat en aning är det bara att hälla den över tårtan.

Blomman som är gjord i sugarpaste satte jag på ett lager av krossad vit choklad i hopp om att den inte skulle smälta av fukten från lingongelén
Jag ville göra chokladkragen så tunn som möjligt men det gjorde också att den blev väldigt skör, så jag hoppas den klarade transporten till mötet utan att gå sönder...

söndag 28 september 2008

Namnfesttårta till Nicolas

Namnfesttårta med ett gult tåg till en liten Nicolas

Ljus sockerkaka
Lemon curd-mousse och rårörda jordgubbar
Spacklad med smörkräm
Täckt med marsipan
Dekorationerna gjorda i modelling paste, sugarpaste och flower paste


fredag 26 september 2008

Stjärncupcakes

De här gjorde jag till samma kalas som gitarrkakan. Eftersom de skulle vara ägg- och mjölkfria gjorde jag Black Bomb-cupcakes som jag dekorerade med enkel chokladsmörkräm (gjord på mjölkfritt margarin i stället för smör), sugarpaste, marsipan och små köpta dekorationsstjärnor.

Födelsedagstårta med vit gitarr

Den här tårtan är till samma 24-åring som fick tårtan med svart och vit gitarr då han firas igen en gång detta veckoslut. Jag ville förstås inte göra en helt likadan tårta som den föregående så den här gången valde jag en tredje av hans fem gitarrer som jag försökte avbilda - nu har jag då två gitarrer kvar till nästa år ;-)? Själva tårtan är förstås också annorlunda (även om den också är en chokladtårta):

Mjuk chokladkaka
Nutellakräm
Chokladapelsinmousse
Täckt med chokladfrosting

Dekorationerna gjorda i modelling paste, marsipan och sugarpaste

Gitarren som blev utan strängar när jag inte på något sätt kunde komma på hur jag skulle göra strängarna...

Black Bomb-cupcakes

Det här receptet på ägg- och mjölkfria cupcakes/kaka hittade jag på Ruokaohjeita ja herkkuja à la Marie. Jag gjorde alltså cupcakes av receptet, och av halva satsen fick jag 12 st. De var väldigt snabbgjorda och smaken var helt okej, eventuellt kunde man minska lite på kakaopulvret (men så hade jag också i lite mera än i orginalreceptet...).
drygt 4 dl vetemjöl
2, 75 dl socker
0,5 tsk salt
1 tsk bikarbonat
0,5 dl kakaopulver
1 msk ättika
2 tsk vaniljsocker
0,6 dl olja
2,75 dl vatten

Blanda vetemjölk, socker, salt, bikarbonat och kakaopulver. Tillsätt ättika, vaniljsocker, olja och vatten och blanda till en jämn smet. Fördela smeten i formar och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 20 minuter.

söndag 21 september 2008

Segelbåt


Till samma lilla pojke som jag gjorde segelbåtsmuffinsen gjorde jag också en tårta med en segelbåt på, jag tycker det är ganska roligt med matchande muffins/cupcakes och tårta :-). Så här blev tårtan:

Chokladsockerkaka
Hallonmousse
Blåbärsmousse
Spacklad med vit chokladsmörkräm
Täckt och dekorerad med marsipan och sugarpaste

Bokstäverna gjorda i flowerpaste
Dekorationskant spritsad i kristyr

Segelbåtsmuffins

Små Boysenbär & chokladmuffins (enligt receptet på Hallon & chokladmuffinsDagens muffin, men jag bytte ut hallonen mot boysenbär) till en liten pojke som firar sin 1-årsfödelsedag. De är dekorerade med vit marängsmörkräm och sugarpaste.

lördag 20 september 2008

Vit och röd födelsedagstårta

En födelsedagstårta till en kompis som enligt egen utsago gillar blommor och krusiduller :-). Själv tycker jag också om krusiduller på tårtor, bara inte när jag skall spritsa dem. Men det är bara att öva på att spritsa ännu mera... Tårtan är vit och röd också innanför ;-).

Mandelsockerkaka
Lingonmousse
Chokladmousse gjord på vit choklad
Spacklad med vit chokladsmörkräm
Täckt med marsipan/sugarpaste
Blommorna gjorda i sugarpaste
Spritsad med kristyr

fredag 19 september 2008

Fotbollsmuffins

Jag bakade också chokladmuffins till pojken som fick Batmantårtan och eftersom han förutom Batman tycker om fotboll försökte jag göra någon sorts fotbollsinspirerade muffins. De runda bollarna med svarta små bollar skall alltså föreställa fotbollar :-). Och han fyller ju fem år, så därav bollarna med siffor på. Gräset är spritsat i vit chokladsmörkräm.

Batman

En födelsedagstårta till en pojke som fyller fem och som tycker om Batman.

Ljus sockerkaka
Vaniljmousse och päronbitar
Spacklad med creamy marshmallow icing
Täckt och dekorerad med marsipan

Födelsedagstårta med svart och vit gitarr

En födelsedagstårta till en 24-åring som tycker om gitarrer och choklad. Han har fem olika gitarrer som alla är favoriter, men jag valde ändå ut två som jag satte på den här tårtan. En aning förenklade är de ju så jag hoppas han känner igen dem till sina i alla fall :-).

Chokladsockerkaka
Chokladmousse gjord på Dajm
Chokladmousse gjord på vit choklad
Spacklad med enkel chokladsmörkräm
Täckt med sugarpaste med chokladsmak
Dekorerad med sugarpaste och marsipan
Dekorationskant spritsad i kristyr

torsdag 18 september 2008

Tips: Svart och röd färg

Om man vill färga sockermassor svarta eller röda går det åt mycket färg och ändå är det svårt att få dem riktigt svarta eller röda, de blir lätt bara grå eller ljusröda. Bättre än vanliga färger är i alla fall Sugarflairs extra koncentrerade svarta och röda färger, av dem behöver man bara vad man normalt behöver av andra färger när man färgar något. Om man vill färga marsipan svart kan man utgå från blå marsipan som finns att köpa färdig, då går den enklare att färga svart. Efter att man färgat sin massa får den gärna vila åtminstone över natten så färgen hinner mogna, sen kan man sätta till mer färg om man tycker att det ännu behövs.

Sugarflairs färger finns att köpa åtminstone från Make A Wish.

lördag 13 september 2008

Bröllopstårtor med gula rosor

Jag var väldigt glad över att få göra bröllopstårtorna när min mans kusins äldsta dotter gifte sig idag, att få göra bröllopstårtor är väl en önskedröm för var och en som tycker om att göra tårtor :-). Lite nervöst var det också, jag ville ju inte gärna misslyckas med dem. Tillsammans med brudparet hade vi kommit fram till hur tårtorna skulle smaka och se ut. Det blev tre likadana tårtor, (eller nästan likadana, för en av tårtorna hade ett prydnadsbrudpar på som brudparet själv hade skaffat):

Ljus sockerkaka
Fuktad med en sockerlag kokad på socker, vatten och citronsaft
Hallonmousse
Lemon curd-mousse
Spacklad med vit marängsmörkräm
Täckt med sugarpaste
Rosor gjorda i modelling paste
Blad gjorda i flower paste
Små gula blommor gjorda i sugarpaste
Dekorationskant spritsad i kristyr

Så här såg tårtorna ut i sin rätta miljö:

torsdag 11 september 2008

Alexandersbakelser med cappuccinoglasyr


Vår lillebror har namnsdag idag så det var en bra orsak för att baka Alexandersbakelser :-). Receptet på Alexandersbakelser med cappuccinoglasyr hittade jag på Kinuskikissas blogg.

lördag 6 september 2008

OH-U520

Svärfar har klarat provet för att flyga ultralätta flygplan och ville fira det med att bjuda på tårta, självklart med hans "eget" flygplan på (eller något ditåt...för det liknar nog inte riktigt detta plan...speciellt propellern blev lite konstig, tycker jag).

Mandelsockerkaka
Caramel frosting och lingonmousse
Täckt med vit marängsmörkräm (färgad blå ;-))
Dekorerad med sugarpaste och sockerdragéer

Ibland skulle jag vilja ha alternativ till marsipan/sugarpaste att täcka tårtor med; grädde använder jag inte heller så gärna p.g.a. den håller så dåligt. Därför provade jag nu täcka tårtan med vit marängsmörkräm och det fungerade bra, men lite får jag nog jobba på att få ytan slät, för lika slät som t.ex. denna tårtaMy Sweet & Saucy som också är täckt med marängsmörkräm är den ju inte...;-).

Lingonmousse

Lingonmousse är en god och fräsch fyllning som passar bra speciellt om hösten eller till julen :-). Lingonmoussen hade säkert gått bra att göra som jag gjort alla andra bärmousser, t.ex. blåbärsmousse (men med lite mera socker, lingon är ganska sura!), men den här gången gjorde jag moussen enligt ett tips som jag läste om på Kinuskikissas blogg; jag använde vaniljkrämspulver i stället för gelatin. Även om jag inte rikigt gillar att använda färdiga pulverblandningar var det nog ett ganska behändigt sätt att göra mousse med hjälp av det. Den här mängden räcker till ett lager fyllning i en ganska liten tårta, ca 20 cm i diameter:

200 g lingon
0,5 dl socker
0,5 dl vaniljkrämspulver
1 dl florsocker
2 dl vispgrädde

Koka upp lingon och 0,5 dl socker och låt koka tills lingonen mjuknat lite, ca 5-10 minuter. Passera lingonen genom en sil eller mixa släta med stavmixer. Blanda ner vaniljkrämspulver och florsocker. Vispa grädden och blanda ner även den.

fredag 5 september 2008

Chokladkaka med vita rosor

En chokladkaka med mycket choklad, enligt önskemål :-)
Hallonsylt och ganache (uppvispad) gjord på mörk choklad
Täckt med ganache gjort på mörk choklad
Dekorationskanten spritsad i kristyr

Ros och blad marsipan

Ganache

Ganache är en blandning av grädde och choklad som kan användas för att fylla eller täcka tårtor. Mängden grädde/choklad varierar lite, vanligast är 1 dl grädde/100 g choklad, men för tjockare kräm kan man mindre grädde, t.ex. 0,5 dl grädde/100 g choklad (fast då kanske blandningen borde heta tryffel i stället för ganache). Ganache gör man genom att hetta upp grädde nästan till kokande, hälla den över finhackad choklad och sedan röra blandningen slät och jämn. Om man använder ganachen för att täcka tårtor kan man lägga till en klick smör så blir ganachen vackert glansig. Vill man använda den till fyllning kan man låta den svalna ordentligt och sen vispa upp den så den blir en aning fluffigare.

Till ganache som man skall ha till fyllning kan man ta så gott som vilken choklad som helst, till ganache som används för att täcka tårtor lyckas man bäst med mörk choklad som stelnar bäst.

För att täcka en tårta på ca 24 i diameter kan man göra en ganache på t.ex. 150 g choklad och 1 dl grädde.

Tips tillsatt 1.9.2010: Om man vill ha ganache som frosting på t.ex. cupcakes kan man ta lika delar choklad och grädde, smälta chokladen i grädden som vanligt och låta blandningen stå i rumstemperatur en dryg halvtimme och sen vispa den fluffigare och då går den jättebra att spritsa.