torsdag 31 juli 2008

Randiga cupcakes

Nej, det är inte jul ännu ;-). De här cupcakesen skickade jag med när min man åkte till en kompis för att titta på fotboll, och inspiration till dekorationen fick jag från ett engelskt fotbollslags logo. Så väldigt lika logon blev cupcakesen inte, så tio poäng till den som vet vilket lag det handlar om :-).

Själva cupcakesen är mörka chokladcupcakes fyllda med nutella och täckta med sugarpaste, bär och blad är marsipan.

onsdag 30 juli 2008

Enkla bärtarteletter

Jag äter inte så gärna bakelser men om jag på ett konditori måste välja en bakelse väljer jag helst alexandersbakelse eller någon bär- eller frukttartelett. Alexandersbakelser kommer jag att ha orsak att baka senare i höst så nu provade jag göra en enkel version av bärtarteletter. De här består bara av tartelettbotten , vispad grädde smaksatt med lite vaniljkrämspulver och kvarg, och nyplockade bär. Riktiga tarteletter brukar oftast innehålla vaniljkräm och bär med gelé, men de här var också riktigt goda :-).

söndag 27 juli 2008

Bebéer

Trots att jag inte alls tycker om bebéer (tror det är p.g.a. smörkrämen i fyllningen) har jag länge tänkt att jag skall prova göra sådana, mest för att jag tycker de är så söta, men också för att se om det alls går att göra bebéer själv. Det gick ju, och var inte särskilt svårt heller, men jag har faktiskt inte smakat på dem själv utan väntar i stället på frivilliga provsmakares utlåtanden :-). Botten är bakelsebotten, och receptet på fyllningen är ur boken Makujen Maailma: Leivonnaiset av Marita Joutjärvi.

Till ca 20 st bebéer behövs

1 dl mjölk
0,5 dl socker
1 msk potatismjöl
1 ägg
1,5 tsk vaniljsocker
75 g smör

Koka upp mjölk, socker, potatismjöl och ägg. Drag av från värmen genast krämen tjocknar, låt svalna. Blanda sedan ner vaniljsocker och rumstemperarat smör i omgångar. (Tråkigt nog orkade jag inte vänta tillräckligt länge på att krämen skulle svalna och smöret bli tillräckligt varmt så jag blandade för varm kräm med för kallt smör och krämen skar sig lite. Som tur påverkas bara utseendet, inte smaken).

Fyll bebéskalen med krämen. Låt dem stelna en stund i kylskåp så är det enklare att bre över glasyren.

Glasyr:
2 dl florsocker
ca 1,5 msk citronsaft

Blanda florsocker och citronsaft, färga enligt önskemål och bred över bebéerna. Dekorera som du vill.

Tillägg 1.8.2008: Kommentarerna efter första provsmakningen var att smaken var bra men att fyllningen var ganska lös så det var lite klottigt att äta bebéerna, så nästa gång gör jag fyllningen fastare.

Paj/-tartelett/-bakelsebotten

Det här receptet på paj/tartelett/bakelsebotten (vet inte riktigt vad jag skall kalla det) har jag hittat i boken tee hyvä kakku av Sirpa Talka. Degen är lättgjord och enkel att använda (även om jag nog fick sätta till mer mjöl än det stod i receptet). Jag vet inte riktigt till hur stor form receptet räcker till; nu när jag första gången jag gjorde detta fick jag ut 6 bottnar på ca 10 cm i diameter och 13 bottnar på ca 5 cm i diameter.

125 g rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
1 ägg
3,5 dl mjöl (men jag hade ca 4,5 dl)

Blanda alla ingredienser och knåda ihop degen till en boll. Plasta in den i färskfolie och låt den vila ca en timme i kylskåp innan du använder den. Kavla ut degen den på mjölat bakbord och fyll smorda formar med degen. Nagga degen med gaffel och grädda bottnarna i mitten av ugnen i 175 grader i 12-15 minuter. Låt dem svalna en aning innan du tar loss dem från formarna.

Mina bottnar blev nog lite buckliga första gången (det finns säkert något bra trix för att få dem jämna fina?) men det syns ju inte sen när man fyller dem ;-).

lördag 26 juli 2008

Födelsedagstårta med rosa rosor

Födelsedagstårta till min mamma

Ljus sockerkaka - för att få en stadigare botten gjorde jag en tårtbotten med bara vetemjöl, inget potatismjöl
Hallonröra (500 g frysta hallon uppkokta med 1,5 dl socker)
Lemon Curd-mousse
Spacklad med vit marängsmörkräm
Täckt och dekorerad med sugarpaste

Chocolate Mint Chip Cupcakes med Mint Swiss Meringue Buttercream

Cupcakes till min mammas födelsedagskalas: Mintchokladcupcakes med marängsmörkräm med mintsmak. Receptet har jag hittat här, på How To Eat A Cupcake. Om man tycker om mintchoklad kan jag verkligen rekommendera cupcakesen och frostingen, de var båda jättegoda och passade bra ihop. Jag gjorde några små ändringar i receptet och skriver här ner min variant:

60 g saltfritt rumstempererat smör
3/4 cup socker
100 g mörk choklad
2 ägg
1 tsk pepparmintsarom
1/2 cup mjölk
1,5 cups mjöl
1 tsk bikarbonat
150 g Marianne Crush

Vispa smör och socker poröst. Blanda ner äggen ett i taget under omvispning. Smält chokladen och blanda ner den och pepparmintsaromen. Blanda mjöl och bikarbonat och blanda ner i omgångar omväxlande med mjölken. Blanda till sist ner Marinne Crush. Grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Jag fick ut 16 cupcakes av detta recept.

fredag 25 juli 2008

Lemon Curd/Lime Curd

Lemon/lime curd kan man ha till mycket; som bas till tårtfyllning, till fyllning i cupcakes, till fyllning i olika småbröd, eller som pålägg på rostat bröd. Båda finns köpa men eftersom jag tycker om att göra det mesta själv brukar jag också göra egen lemon/lime curd. Det här receptet är ur A Piece of Cake.

3 citroner/6 st limefrukter
1,5 dl socker
50 g smör
2 msk majsstärkelse
2 ägg
2 äggulor

Blanda rivet skal från tre citroner med saft från två/rivet skal och saft från fyra limefrukter och koka upp med strösocker och smör. Sila vätskan. Blanda ut majsstärkelse med saften från den tredje citronen/de två resterande limefrukterna och rör ner i den varma vätskan. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknar. Häll över krämen i en ren skål eller burk och låt svalna.

Lemon/lime curd som sådana är väldigt starka i smaken så man måste nog blanda ut den med rätt så mycket grädde och kvarg eller färskost för att den skall passa som tårtfyllning. En god mousse får man om man blandar 1 sats lemon/lime curd med 200 g naturell färkost och 3-4 dl grädde som man vispat ganska hårt. Eller så kan man göra lemon/lime curd-grädde: blanda 1 sats lemon/lime curd med ca 5-6 dl grädde som man vispat. Det blir ganska mycket fyllning av båda varianterna, 2 riktigt tjocka lager fyllning i en tårta på ca 26 cm i diameter.

Tips tillsatt 14.3.2009: Det kan nog behövas lite extra socker i moussen, med några msk florsocker blir moussen lite mildare i smaken och mindre syrlig.

torsdag 24 juli 2008

Chokladsmörkräm med äggula

Jag ville igen prova ett nytt recept på smörkräm och eftersom väldigt många smörkrämsrecept innehåller äggulor har jag, trots att jag inte alls varit så säker på att det är gott med äggulor i smörkräm, blivit nyfiken på vad sådana krämer smakar. Jag provade därför ett recept som jag hittade här på Kageportalen. Men nej, det är nog inte så lyckat med äggulor i smörkräm, eller åtminstone tycker inte jag det. Undrar bara varför det finns så många sådana recept? Tillägg 15.1.2009: Om man gör krämen på mörk choklad blir den väldigt god! Det jag skrivit ovan gäller vit choklad.

Till 10-12 cupcakes behövs (eller kanske för att spackla en tårta på ca 24 cm i diameter?)

4 äggulor
100 g smör
100 g florsocker
100 g choklad

Smält chokladen och låt den svalna en aning. Vispa smör, florsocker och äggulor. Blanda ner chokladen och vispa krämen slät.

onsdag 23 juli 2008

Ordlista

Att läsa receptböcker har alltid varit ett nöje för mig och min man brukar säga att jag läser recept som andra läser romaner :-). På sistone har jag läst allt mer recept på engelska och danska och ibland stöter jag på ord som jag antingen inte känner till eller som är svåra att översätta direkt. Det var Melles idé att jag skulle skriva en liten ordlista på besvärliga ord och termer man stöter på när man läser kak- och tårtrecept, och eftersom det säkert finns många som kan ha användning för den skriver jag in den här i bloggen också. Jag vill påpeka att det är en lista som jag kommer att fylla på efterhand, och jag tar gärna emot önskemål om ord som kunde vara med. Ännu hellre vill jag veta om det finns felaktiga översättningar och förklaringar, för alla tolkningar och översättningar har jag gjort så som jag uppfattat dem, även om jag haft stor hjälp av Recepthjälpen, Taxens och Kageportalen.

Förklaringar till ordlistan:
fi=finska
eng=engelska
dk=danska
oe = danskt ö
ae= danskt ä

Mjölkprodukter
Mjölk
fi: maito; eng: milk; dk: melk
Grädde
fi: kerma; eng: cream; dk: floede
Vispgrädde:
fi: vispikerma/kuohukerma; eng: whipping cream (USA), double cream (Storbritannien); dk: piskefloede
Kvarg
fi: rahka; eng: quark; dk: kvark
I Sverige kallas kvarg allmänt för kesella trots att kesella egentligen bara är Arlas varumärke för kvarg.
Färskost
fi: tuorejuusto; eng: cream cheese; dk: friskost
I många recept står det philadelphiaost i stället för färskost; philadelphiaost är det största varumärket för färskost och mycket populär - och faktiskt också den färskost jag själv föredrar att använda (om jag inte behöver laktosfri/-fattig färskost, då använder jag Valios Viola).
Creme fraiche
fi: ranskankerma; eng: creme fraiche; dk: creme fraiche
Gräddfil
fi: kermaviili; eng: sour cream; dk: syrnet floede (men antagligen finns ingen direkt motsvarighet i Danmark)
Yoghurt
fi: jogurtti; eng: yogurt; dk: yoghurt
Filmjölk
Filmjölk är en väldigt svensk produkt som inte har någon motsvarighet i Finland och knappast i andra länder heller. Då det ingår filmjölk i ett recept brukar jag ersätta den med surmjölk. På Recepthjälpen läste jag att den också går att ersätta med gräddfil eller naturell yoghurt.
Kärnmjölk
fi: kirnupiimä; eng: buttermilk; dk: kaernemelk
Grynost
fi: Raejuusto; eng: cottage cheese; dk: hytteost
I Sverige kallas grynost allmänt för keso trots att keso egentligen bara är Arlas varumärke för grynost.
Smör
fi: voi; eng: butter; dk: smoer
I amerikanska recept stöter man ibland på ordet shortening. Det är en slags vegetabilisk fettblandning som har bättre hållbarhet tål bättre upphettning än smör och margarin. Ett känt varumärke är Crisco. Crisco är gjort på sojabönor och bomullsfrön. I Finland kan man köpa Crisco på Behnford's.

Frukt, bär och grönsaker
Jordgubbar
fi: mansikka; eng: strawberry; dk: jordbaer
Blåbär
fi: mustikka; eng: blueberry; dk: blåbaer
Hallon
fi: vadelma; eng: raspberry; dk: hindbaer
Svarta vinbär
fi: mustaherukka/mustaviinimarja; eng: black currant; dk: solbaer
Röda vinbär
fi: punaherukka/punainen viinimarja; eng: red currant; dk: ribs
Körsbär
fi: kirsikka; eng: cherry; dk: kirsebaer
Persika
fi: persikka; eng: peach; dk: fersken
Päron
fi: päärynä; eng: pear; dk: paere
Morot
fi: porkkana; eng: carrot; dk: gulerod

Mjöl, socker, kryddor, bakprodukter
Vetemjöl
fi: vehnäjauho; eng: wheat flour; dk: hvedemel
I recept på engelska står det oftast all-purpose flour eller self-raising flour. All-purpose flour torde motsvara vårt vanliga vetemjöl, self-raising flour (dvs självjäsande mjöl) kan man göra själv enligt proportionerna 5 dl mjöl - 3 tsk bakpulver och en knapp tsk salt.
Potatismjöl
fi: perunajauho; eng: potato starch; dk:kartoffelmel
Maizena eller majsstärkelse
fi: maissitärkkelys; eng: cornstarch; dk: majsstivelse
Maizena är egentligen det mest allmänna varumärket för majsstärkelse.
Strösocker
fi: taloussokeri; eng: (granulated) sugar ; dk: sukker
Finkornigt socker
fi: erikoishieno sokeri (Dansukkers varumärke är Siro); eng: caster sugar; dk: finkornet sukker
Florsocker
fi: tomusokeri; eng: powdered sugar, confectioner's sugar eller icing sugar; dk: flormelis
Farinsocker
fi: fariinisokeri; eng: brown sugar; dk: farin brun
Amerikanskt farinsocker lär inte vara exakt samma som finskt, men om man blandar ut finskt farinsocker med lite sirap skall det påminna mera om varandra.
Sirap
fi: siirappi; eng: syrup; dk: sirup
I amerikanska recept står det oftast corn syrup och den motsvaras bäst av vår vanliga sirap (mörk eller ljus). Man skriver alltså corn syrup för att man inte skall förväxla syrup med lönnsirap (maple syrup) som är en annorlunda produkt.
Bakpulver

fi:leivinjauhe; eng: baking powder; dk: bagepulver
Gelatin
fi: liivate; eng: gelatin; dk: husblas
Vinäger
fi: viinietikka; eng: wine vinegar; dk: vineddike
Ägg
fi: kananmuna; eng: egg; dk: aeg
Äggula
fi: keltuainen; eng: egg yolk; dk: aeggeblomme
Äggvita
fi: valkuainen; eng: egg white/albumen; dk: aeggehvide
Marsipan
fi: marsipaani; eng: marzipan; dk: marcipan
Mandelmassa

fi: mantelimassa; eng: almond paste; dk: mandelmasse

Ordet custard stöter man på ibland och det är en sorts ägg-mjölkkräm, lite som vår vaniljkräm, och det finns custard powder som ungefär motsvarar vaniljkrämspulver (t.ex. Marsán), dvs pulver som man t.ex. kan röra ut med mjölk för att få vaniljkräm. Det finns dock också osötat custard powder så det får man se upp med om man ersätter det med vaniljkrämspulver som alltid är sötat.

Mått
tsk (5 ml)
fi: tl; eng: tsp; dk: tsk
msk (15 ml)
fi: rkl; eng: Tbs; dk: spsk
1 cup = 2,37 dl
1 fluid ounce = 0,29 dl
1 ounce (oz) = 28,3 gram
1 stick = 113,4 gram
1 pound = 453,6 gram

tisdag 22 juli 2008

Banana fudge cupcakes


Om man till receptet på mörka chokladcupcakes tillsätter 2 skivade bananer och 1 msk malen kanel får man banancupcakes, och om man glaserar dem med chocolate fudge glaze blir det banana fudge cupcakes :-). De här är dekorerade med blommor gjorda i sugarpaste.

Chocolate fudge glaze

Det här är en frosting med stark chokladsmak som kan vara god som omväxling till många andra frostingar som ofta innehåller mycket smör och/eller färskost. Den passar kanske bäst till cupcakes men går säkert till chokladkakor eller -tårtor också. Då den är så gott som flytande till konsistensen är det lite klottigt att bre på den, man får nog låta den stelna en god stund innan man ens försöker ;-). Receptet är ur A Piece of Cake.

Till 12 cupcakes behövs:

1,5 dl vispgrädde
2 msk honung
4 msk farinsocker
1 tsk malen ingefära
1 msk smör
200 g mörk choklad

Koka upp vispgrädde, honung, farinsocker och ingefära. Låt svalna en aning. Rör ner smör och finhackad choklad så att det smälter. Låt fudgesåsen svalna innan du glaserar cupcakesen.

söndag 20 juli 2008

Vaniljmoussetårta med jordgubbar

Moussetårtor är enkla och behändiga att göra och framför allt goda. De består ju nästan bara av fyllning och det är ändå fyllningen som är det godaste i tårtor, tycker jag i alla fall ;-). Vaniljmoussen i den här tårtan kunde man ha som fyllning i en vanlig tårta tillsammans med färska eller frysta bär eller någon bärmousse. Den räcker då till två lager fyllning i en tårta på ca 20 cm i diameter, eller till ett lager fyllning i en tårta på ca 26 cm i diameter. Här är receptet på hela tårtan:

Kexbotten:
ca 200 g valfria kex, t.ex. digestive eller pepparkakor
100 g smält smör

Finfördela kexen till smulor och blanda med smöret. Platta ut blandningen i en form med löstagbar kant med bakplåtspapper på botten.

Vaniljmousse:
200 g naturell färskost
200 g vaniljyoghurt*
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker**
3 dl grädde
5 gelatinblad

Blanda färskost, yoghurt, socker och vaniljsocker. Blötlägg gelatinbladen. Vispa 2 dl grädde. Hetta upp 1 dl grädde och smält gelatinbladen i grädden. Blanda ner gelatingrädden och den vispade grädden i färskostblandningen. Häll allting ovanpå kexbotten och låt stelna i kylskåp, gärna över natten.

Tillägg 27.10.2011: *Numera använder jag turkisk yoghurt (naturell) som ger fylligare smak och är en helt ren produkt
** Använder nuförtiden vaniljpulver istället, 0,5 tsk räcker.

tisdag 15 juli 2008

Tiramisutårta

En av min mans favoritefterrätter är tiramisu så jag brukar göra sådan ibland. Eftersom jag för tillfället helst gör tårtor av olika slag gjorde jag den här gången tiramisu som tårtversion:

Chokladsockerkaka
Täckt med chokladkräm
Dekorerad med chokladlöv (som jag gjort genom att pensla mörk choklad på rosenblad), chokladdoppade jordgubbar och chokladkrage gjord i mörk choklad.

Nu efteråt inser jag att jag borde ha försökt mig på att temperera chokladen så skulle jordgubbarna ha blivit vackrare, nu fick chokladen en lite matt yta:

Tiramisufyllning

Ursprunget till den här fyllningen kommer från boken Rakastan Ruokaa! av Sikke Sumari; där finns ett tiramisurecept som jag brukar följa när jag gör tiramisu. Nu gjorde jag några ändringar så tiramisukrämen bättre skulle passa en tårta (även om jag också till tiramisu brukar använda vanlig tårtbotten i stället för Savoyardikex som används i äkta tiramisu), så jag tror inte att Sikke Sumari skulle erkänna detta recept som sitt mera ;-). Här är alltså min version som räcker till två tjocka lager fyllning i en tårta på 20-22 cm i diameter:

3 äggulor
3 äggvitor
0,5 dl socker
250 g mascarponeost
2 tsk romarom
5 gelatinblad
1 -1,5 dl starkt kaffe

Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Tillsätt försiktigt mascarponeosten och romaromen. Blötlägg gelatinbladen. Vispa äggvitorna riktigt hårt. Hetta upp kaffet och smält de blötlagda gelatinbladen i kaffet. Häll försiktigt gelatinblandningen i mascarponeblandningen och blanda till sist ned de vispade äggvitorna. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.

Chokladkräm

Det här är en god och lättlagad chokladkräm som man täcka eller fylla en tårta med. Receptet har jag hittat på Taxens. Räcker till ca ett lager fyllning eller för att täcka en tårta på 24-26 cm i diamter. Tillägg 20.11.2008: Om man vill spritsa grädden behövs dubbel sats.

1 dl socker
1 dl kakao
3 dl grädde

Rör ihop socker och kakao. Häll på grädden och rör ihop. Ställ in i kylskåp i 30 minuter så att kakaon och sockret löses upp i grädden. Vispa fluffig.




måndag 14 juli 2008

Dekorerade Penny's Cookies


Egentligen har jag aldrig varit särskilt förtjust i att baka småbröd: dels tycker jag att köpta småbröd är godare än hemgjorda, dels tycker jag det är svårt att lyckas med småbröd. Nu har jag i alla fall sett så många vackert dekorarde "cookies" (även den trenden kommer från USA), se t.ex. på de som Ebe på Mansikkamäki gjort, eller de som finns på Cakejournal, så jag ville också pröva dekorera cookies. Jag hittade ett jättebra cookie-recept på Kageportalen, degen var enkel att göra och den var utmärkt att kavla. Och här hittade jag bra tips om hur man dekorerar sina cookies. Jag har dekorerat mina cookies med enklast möjliga mönster i kristyr. Det var en bra träning i att jobba med kristyr som jag fortfarande drar mig lite för att använda - och lite mer träning kan nog behövas ;-). De var faktiskt rätt goda, och åtminstonne vår lillebror som är ett riktigt kexmonster gillade dem :-). En rolig idé är annars att göra matchande cookies och tårta, se t.ex. den här tårtan och cookiesen på My Sweet & Saucy.

Recept på Penny's Cookies:


200 g socker
215 g smör
1 stort ägg
2 msk grädde
2 msk flytande vaniljessans*
1 tsk mandelextrakt*
420 g mjöl
1,5 tsk bakpulver

Rör socker och smör mjukt. Blanda ner ägg, grädde, vanilj och mandelextrakt, rör om väl. Blanda till sist ner mjöl och bakpulver. Degen behöver inte vila utan man kan kavla ut den direkt. Kavla den ca 6-7 mm tjock, ta ut cookies med mått och grädda i 200 grader i mitten av ugnen i max 10 minuter. Det blir ganska många cookies av den här mängden deg, ca 3-4 plåtar.

* Man kan ju smaksätta sina cookies enligt önskemål; jag bytte ut vaniljessansen och mandelextrakten mot samma mängd kola-arom.

fredag 11 juli 2008

Minichokladmuffins med chokladsmörkräm


Det är jätteroligt att baka muffins eller cupcakes! De går rätt så snabbt och enkelt att baka så de är bra att baka när man absolut vill baka genast (händer mig ganska ofta...). Det finns mängder med olika muffins- och cupcakesrecept som kan varieras med mängder av olika frostings och olika dekorationer. Häromdagen bakade jag goda minichokladmuffins med enkel chokladsmörkräm i små pappersformar (aningen större än knäckformar) som jag hittade hemma hos mina föräldrar. De blev så där lagom stora, eller hur ;-). Några i vanlig storlek gjorde jag också. Receptet på muffinsen hittade jag i boken Haluan Suklaata! av Trish Deseine, och de var de mest lättlagade muffins jag gjort hittills. Till ca 15 normalstora muffins behövs:

3 ägg
1,5 dl socker
125 gram mjukt smör
1,75 dl vetemjöl
0,75 dl kakaopulver
1,5 tsk bakpulver

Blanda alla ingredienser i en skål och vispa i 1-2 minuter till en jämn smet. Fördela smeten i muffinsformar och grädda i 200 grader i ca 15 minuter.

Enkel chokladsmörkräm

I motsats till vanlig smörkräm som jag redan tidigare konstaterat att jag inte är så förtjust i är chokladsmörkräm jättegott. Chokladsmörkräm kan man använda som spackling under marsipan/sugarpaste, för att täcka en tårta, som tårtfyllning, eller som frosting på cupcakes. Det finns mängder av recept på chokladsmörkräm och -frostingar, här kommer ett ur boken Haluan suklaata! av Trish Deseine:

2 msk kakaopulver
3 msk kokande vatten
500 g florsocker
200 g smör

Blanda kakaopulver och kokande vatten i en skål. Tillsätt de övriga ingredienserna och vispa fluffigt. Vispa försiktigt i början, florsockret dammar rätt så mycket innan det blandats ordentligt med smöret ;-). Går bra att frysa, precis som alla andra smörkrämer.

Räcker till att täcka/spackla en tårta på ca 26 cm i diameter eller som frosting till ca 20-25 muffins/cupcakes.

tisdag 8 juli 2008

Blåbärscupcakes med Fluffy White Frosting

Den här tiden på året börjar det visst bli hög tid att tömma frysen på fjolårets bär :-). Därför gjorde jag blåbärscupcakes idag. Jag gjorde dem enligt receptet på citroncupcakes men satte till ca 3 dl frysta bär i smeten innan jag fyllde formarna. De är täckta med fluffy white frosting. Lite väl söt kombination nog, vit chokladfrosting, vit chokladkräm eller cream cheese frosting hade kanske passat bättre. Men ibland är det gott med något riktigt sött också ;-). Blommorna är gjorda i marsipan.

Fluffy White Frosting

Fluffy White Frosting är en marängfrosting som är precis lika fluffig och vit som den heter. Den är god men väldigt söt, smakar maräng, och härlig att spritsa. Oftast ser man fluffy white frosting på cupcakes men den används också ofta för att täcka kakor eller som tårtfyllning. Den passar bäst till lite tyngre och mäktigare kakor: choklad-, morot-, citronkakor... Det finns många olika varianter av fluffy white frosting, här har jag hittat en som är som är rätt så enkel och räcker som frosting till 12-15 cupcakes eller för att täcka en liten tårta:

1 cup* socker
1/3 cup vatten
1/4 tsk cream of tartar**
2 äggvitor
1 tsk vaniljextrakt/essans

Koka ihop socker, vatten och cream of tartar. Koka blandningen tills sockret lösts upp och den bubblar ordentligt. Vispa äggvitorna och vaniljextrakt, gärna i hushållsassistent, så det bildas mjuka toppar. Tillsätt sockerblandingen mycket långsamt, en droppe i taget till en början, under konstant vispning. Fortsätta vispa i 7-10 minuter så ordentliga toppar bildas.

*1 cup är knappa 2,4 dl. De flesta mått brukar dock ha cup-mått också, så då är det enklast att använda dem direkt.

**Cream of tartar är en slags vinsyra som används för att stabilisera äggvitorna. Eftersom sådan inte går att få tag på i Finland går den bra att ersätta med vinäger eller citronsaft.

söndag 6 juli 2008

Sommarfödelsedagstårta

Mandelsockerkaka (vanlig tårtbotten på 4 ägg med 0,5 dl mandelkross tillsatt)
Vaniljkräm med vispad grädde
Färska jordgubbar
Spacklad med vit marängsmörkräm
Täckt med marsipan

Blommorna gjorda i sugarpaste:

Cream Cheese Frosting

Cream cheese frosting egentligen avsedd som frosting till cupcakes men fungerar bra att ha som spackling under marsipan/sugarpaste också. Receptet är ur A Piece of Cake. Så här gör man:

60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citronsaft (eller citronarmom. Om man använder krämen som spackling tycker jag man kunde man använda olika aromer beroende på vilka fyllningar man har i tårtan. Men som frosting till cupcakes passar det säkert bäst med färskpressad citronsaft).
100 g naturell färskost

Rör ihop alla ingredienser till en krämig smet. Spackla tårtan eller bred ut frostingen på cupcakesen. Om man använder den som frosting till cupcakes kan det vara en rolig idé att färga den i olika färger.

lördag 5 juli 2008

Vaniljkräm

Det finns många bra färdiga eller halvfärdiga vaniljkrämer/-såser att köpa som är enkla och snabba att använda. Men, om vill man ha en riktigt god vaniljkräm är det heller inte så svårt att göra egen (recept ur A Piece of Cake):
5 dl helmjölk
1 stång vanilj
1,5 dl strösocker
7 äggulor
1,5 dl maizenamjöl
50 g mjukt smör

Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Det får inte koka! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret och vispa krämen slät. Kyl krämen i isbad eller kyl.

En jättegod fyllning får man om man blandar ungefär halva mängden kräm med 3 dl vispgrädde som man vispat ganska hårt.
Tillsammans med färska eller frysta bär (1-1,5 liter bär) räcker fyllningen till 2 lager i en tårta på 22-24 cm i diameter. Tips tillsatt 1.11.2008: För en lite stadigare fyllning kan man blanda ner 2-3 blötlagda gelatinblad i den heta krämen.

Vit marängsmörkräm

Vit marängsmörkräm som är en lyxigare variant av smörkräm är jättebra att spackla och spritsa med. Den här krämen som också kallas Swiss Meringue Buttercream finns det många olika recept på, jag har (förstås!) använt ett som jag hittat i A Piece of Cake. Här finns också en bra bildbeskrivning hur man gör den. Den är mer arbetsdryg än vanlig smörkräm men väl värd besväret om man vill ha en nästan vit smörkräm (t.ex. om man vill täcka en tårta med vit marsipan/sugarpaste) som dessutom är godare än vanlig då den inte är lika söt och inte smakar lika mycket smör. För att spackla 3 normalstora (ca 24 cm i diameter) tårtor behövs:

4 äggvitor
3 dl strösocker
Saft av 1 citron
350 - 400 g mjukt smör (jag hade 400 g)

Blanda äggvitor, strösocker och citronsaft i en rostfribunke.Vispa marängen kraftigt över kokande vattenbad tills den uppnår cirka 65 grader. Marängen ska tjockna och sockerkristallerna ska ha smält. Tag av marängen från värmen och vispa med hög hastighet tills den svalnat. Detta skede tar åtminstone 10 minuter så jag rekommenderar att man använder hushållsassistent om man har en. Tillsätt smöret i omgångar under långsam omrörning.

torsdag 3 juli 2008

Kladdkaksmuffins

Den här veckan har jag verkligen varit på humör att baka. I väntan på en födelsedagstårta som jag skall få göra på veckoslutet bakade jag idag kladdkaksmuffins ur A Piece of Cake. De var härligt kladdiga och hade god chokladsmak - mycket godare än så här kan chokladmuffins inte bli!

Till 16 muffins behövs
2 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
0,5 dl olja
1 dl ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g mörk choklad (gärna med 70 % kakaohalt)

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret, häll i olja och sirap, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Smält chokladen och blanda ner den i smeten. Fyll muffinsformar till 2/3 med smet. Grädda i 175 grader i mitten av ugnen 12-15 minuter. Muffinsen sjunker ihop i mitten när de tas ut ur ugnen. Låt svalna och servera med lite vispad grädde och färska bär.

onsdag 2 juli 2008

Liten blomtårta

En tårta som jag gjorde mest för att jag ville baka igen, men också för att ta med när vi hälsade på hos Melle, och för att prova en ny fyllning, blåbärstryffel och en ny smörkräm, Creamy Marshmallow Icing. Som botten hade jag citronbotten som jag tycker mycket om. Blåbärstryffeln hade jag gjort enligt samma idé som hallontryffeln, men med blåbär i stället för hallon och vit choklad i stället för mörk choklad. Citron, blåbär och vit choklad borde vara en god kombination men tyvärr tog citronsmaken i citronbotten överhand och smaken på fyllningen märktes just inte alls. Smörkrämen var för söt, som vanligt. Jag har nu som ett litet projekt att komma på den perfekta krämen att ha under marsipan/sugarpaste; en kräm som smakar lika neutralt och lätt som grädde, men som håller fukten borta och hindrar marsipanen/sugarpasten från att smälta lika bra som vanlig smörkräm. Flera experiment på kommande, alltså :-).

Jag passade också på att göra några blommor i sugarpaste: