måndag 30 juni 2008

Citroncupcakes med vit chokladkräm


Det är inte ofta jag bakat apropå ingenting men efter att inte ha bakat på en knapp vecka bara måste jag få baka någonting - resultatet blev citroncupcakes med vit chokladkräm. Riktigt gott en vanlig måndag!

Citronbotten eller -cupcakes

Det här receptet som är taget ur boken A Piece of Cake kan man använda både till cupcakes och till tårtbotten. Jag har haft denna botten bl.a. i Morsdagskakan. Man får ut 12 stora cupcakes eller en liten botten lämpligt för en form på ca 20 cm i diameter. Bakverken blir mjuka och saftiga och har en fräsch och tydlig smak av citron. I en tårta med denna botten måste man ha en fyllning med ganska kraftig smak för att den inte skall konkurreras ut av citronsmaken.

3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
Skal och saft av en citron

Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten. Rör i skal och saft av citron. Fyll kakformen/muffinsformarna och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter om du gör tårtbotten eller ca 20 minuter om du gör cupcakes.


onsdag 25 juni 2008

Brandbil

Vår storebror beställde redan för ett halvt år sedan en brandbilstårta till sin 4-årsdag :-).

Ljus sockerkaka
Vit chokladkvarg med jordgubbar och blåbär
Spacklad med vispgrädde
Täckt och dekorerad med marsipan

En tårta som brinner...


...tur att brandbilen fanns nära till hands!


Vit chokladkvarg

En god och fräsch fyllning som passar jättebra med frysta eller färska bär - också god bara som efterrätt ;-). Till två lager i en normalstor tårta behövs

200 g vit choklad
250 g kvarg
4 dl vispgrädde

Smält chokladen, låt svalna en aning. Blanda med kvargen. Vispa grädden och blanda försiktigt ned i kvargblandningen.

Pollymuffins

Goda muffins enligt ett recept ur A Piece of Cake - recepten i den boken kan man alltid lita på :-). Till 20 muffins behövs:

150 g smör
2 dl gräddfil
Skal av en citron (jag hade citronessans)
2 ägg
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakaopulver
2 tsk bakpulver
1 nypa salt (den glömde jag)
1 påse polly

Smält smöret och tillsätt gräddfil och citronskal. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör ner den ljumma vätskan. Blanda vetemjöl, kakaopulver, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten. Fyll muffinsformar till 2/3 med smet. Stick ner några polly i varje form och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 15 minuter. Dekorera de färdiga muffinsarna med extra polly om du så tycker.

söndag 22 juni 2008

Midsommartårta


Till midsommaren hör absolut en jordgubbstårta med färska jordgubbar. Som omväxling till vanlig tårtbotten gjorde jag en mazarinbotten. Tårtan är täckt med vaniljkräm och färska jordgubbar, kanten är spritsad med grädde. Kombinationen av mandel, jordgubbar, vaniljkräm och grädde var jättebra! Det här var nog en av de godaste tårtor jag ätit på länge.

Jordgubbscupcakes med vit chokladfrosting


Små midsommarbakelser ;-). Jordgubbscupcakes med vit chokladfrosting. Blommorna och bladen är gjorda i marsipan.

Vit chokladfrosting

Ännu ett recept ur A Piece of Cake: en frosting som är jättegod och enkel att göra. Till 12 cupcakes behöver du:

200 g vit choklad
200 g färskost

Smält chokladen, låt den svalna en aning. Blanda med färskosten. Bred på eller spritsa på cupcakesen.

torsdag 19 juni 2008

Mazarinbotten

Det här receptet på en snabbgjord, härligt saftig och mycket god mazarinbotten har jag tagit ur A Piece of Cake - det är verkligen en användbar bok! Den här mängden smet räcker till en botten i en form på 26 cm i diameter. Man skall inte dela botten alls utan lägger bara önskad fyllning ovanpå. Jag har inte provat annat än jordgubbar & vaniljkräm, men i A Piece of Cake föreslås också färska bär & fläderkräm, eller mandeltoscaglasyr.

250 g mjukt smör
500 g mandelmassa
5 ägg
1 dl vetemjöl

Vispa smör och riven mandelmassa krämigt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Vänd sist i vetemjölet för hand. Smörj en kakform med löstagbar kant och bröa med mandelspån. Fyll formen och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 40 minuter.

onsdag 18 juni 2008

Chokladkaka med blommor

Jag fick ett önskemål om en chokladkaka med riktigt mycket choklad, "nästan för mycket", så det blev en mörk chokladkaka (fördubblade receptet, då blev det lämpligt för en form på 26 cm i diameter), fylld med hallontryffel och täckt och spritsad med chokladglasyr. Blommorna är gjorda i sugarpaste.

Sammanlagt gick det åt ca 700 g choklad till kakan inklusive fyllning & glasyr, hoppas det ändå inte blev för mycket...?


Det har knappast heller undgått någon vilken typ av blommor jag helst dekorerar med? Ännu har jag inte tröttnat på de här blommorna så det lär komma flera tårtor med liknande blommor ;-). Men visst funderar jag ibland om jag borde lära mig göra andra typer av blommor också. De som är verkligt skickliga gör sockerblommor som är svåra att skilja från riktiga, titta på blommorna i den här bloggen t.ex. Det finns mycket att lära sig ännu :-).

Närbild på blommorna och på kanten som jag försökt spritsa enligt ett mönster som kallas Reverse Shell. Måste öva mera...

Hallontryffel

Det här är en fyllning med stark chokladsmak och en aning hallonsmak som gör den lite syrlig. Receptet är egentligen ett godisrecept, jag har hittat det här. Man får nog ha väldigt tunna lager av den här fyllningen, så stark är den, så till en stor tårta på 24-26 cm i diameter behövs till 2-3 lager fyllning:

1 dl hallonpuré (till det behövs ca 150 g hallon)
1 dl grädde
1 msk honung
300 g mörk choklad i bitar

Passera de tinade hallonen genom en sil. Koka upp hallonpuré, grädde och honung och häll över chokladbitarna. Rör om så att chokladen smälter. Låt svalna i rumstemperatur.

Vit chokladfärskostfrosting med grädde

Den här är god och söt :-). Hade den till hallon- och marsipanmuffins. Tror den skulle passa jättebra till vilka muffins/cupcakes som helst med lite syrligare bär i, t.ex. blåbär, hallon, lingon (!)...

100 g vit choklad
100 g naturell färskost
2 dl grädde

Smält chokladen, låt svalna en aning. Vispa grädden. Blanda smält choklad och färskost, blanda till sist ned grädden. Spritsa/bred på muffinsen.

Chokladfrosting

Receptet på den här goda chokladfrostingen är ur boken A Piece of Cake av Leila Lindholm. Jag har haft den till chokladcupcakes ur samma bok.

60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao
100 g naturell färskost
1 msk varmt kaffe

Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och färskost krämigt. Rör sist ner kaffet. Spritsa/bred frostingen på cupcakesen och dekorera enligt önskemål.

Jag tyckte det var lite för lite frosting i förhållande till cupcakesen, så man får nästan göra dubbel sats för att den skall räcka till ordentligt till varje cupcake.

Fudge Frosting

Den här frostingen är jättegod och enkel att göra. Den kan användas som frosting till muffins/cupcakes eller kaka. Jag har haft den bl.a. till vanliga chokladmuffins. Receptet är taget ur boken Cake Decorating Step-by-step av Angela Nilsen och Sarah Maxwell.

50 g mörk choklad (eller mjölkchoklad)
225 g florsocker
50 smör
3 tsk mjölk

Bryt chokladen i små bitar. Blanda choklad, florsocker, smör och mjölk i en kastrull. Låt smälta under omrörning på svag värme tills chokladen och smöret smultit. Ta bort från värmen och fortsätt röra tills frostingen kallnar och blir tjockare. Bred/spritsa genast över kakan/muffinsen.

Den här mängden frosting räcker ungefär till 8-10 muffins.


Mörka chokladcupcakes eller -kaka

Det här receptet som är taget ur boken A Piece of Cake av Leila Lindholm kan man använda både till cupcakes och till tårtbotten. Man får ut 12 stora cupcakes eller en liten botten (lämpligt för en form med 20 cm i diameter). Jag kan rekommendera det här om man tycker om choklad, det har ganska stark chokladsmak. Jag har använt mig av detta bl.a. när jag gjorde chokladcupcakes med chokladfrosting och chokladkaka med matchande cupcakes.
3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakaopulver
1 nypa salt
100 g mörk choklad, 70 % kakao

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Smält chokladen (t.ex. i micron) och vänd ner i smeten. Placera ut muffinsformar på plåt (ca 12 stora, eller kanske 20 små) och fyll formarna till 2/3. Grädda i ugnen i ca 20-25 minuter. Låt svalna.

För tårtbotten, häll smeten i smord och bröad form och grädda på nedersta falsen i ca 30-35 minuter.

tisdag 17 juni 2008

Mjuk chokladkaka

Det här enkla receptet på mjuk chokladkaka (som jag haft t.ex. i Katt- och blomkakan och Examenstårtan) har jag tagit ur boken Haluan Suklaata! av Trish Deseine:

0,5 dl kakaopulver
0,5 dl kokande vatten
225 g smör
2,75 dl socker

4 ägg
3,25 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver


Värm ugnen till 180 grader. Blanda kakaopulver med kokande vatten i en skål tillsammans med smör och socker. Vispa luftigt och tillsätt ett ägg i taget under vispning. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner mjölblandningen i smeten. Häll smeten i en smord form (ca 24 cm i diameter) och grädda i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Låt kakan svalna en stund innan den stjälps upp.

Svartvinbärsmousse

En god och syrlig fyllning som passar jättebra t.ex. i chokladtårtor.

250 g frysta svarta vinbär
0,5-1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g färskost
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Koka vinbären tills de mjuknar, 5-10 minuter. Passera genom en sil. Blötlägg gelatinbladen. Blanda en del av vinbärsmoset med socker enligt smak, vaniljsocker och färskost. Smält gelatinbladen i resten av vinbärsmoset och blanda ner i bär-färskostblandingen. Vispa grädden och blanda ner också den. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.

Jordgubbsrabarberkvarg

Jordgubbsrabarberkvargen är gjord enligt samma idé som jordgubbsrabarbermoussen, men den är gelatinfri och har kvarg i stället för färskost eftersom jag tycker kvarg ger mer stadga än färskost (och observera att många färskostar innehåller gelatin, man får kolla noga att man väljer rätt om man måste ha en utan gelatin).
Den här mängden fyllning räcker till två lager i en stor tårta.

1 liter rabarber i små bitar
1 dl socker
400 g jordgubbar
1 dl gelésocker multi
400 g kvarg
4 dl vispgrädde

Koka rabarber och socker tills rabarbern är mjuk, ca 10 minuter. Tillsätt jordgubbar, koka upp, tillsätt gelésockret och koka 30 sekunder. Låt blandningen svalna en stund. Vispa grädden. Blanda ner kvarg och vispad grädde i jordgubbs-rabarberblandningen, låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.

Kokosmousse

Receptet på kokosmoussen har jag hittat på Familjeliv (tycker dock det behövs lite mindre socker än i urpsrungsreceptet):

2oo g creme fraiche
1,5 dl kokosflingor
1 dl socker
2 dl vispgrädde

Blanda creme fraiche, kokosflingor och socker. Låt kokosblandningen stå en stund i kylskåp och dra sig lite så blir den tjockare och stadigare. Vispa grädden och blanda med kokosblandningen.

Jordgubbsvaniljmousse

En god, fräsch och somrig fyllning. Denna mängd räcker till två lager:

2 dl kall mjölk
1 påse vaniljkrämspulver (Ekströms Marsán är bra)
200 g färskost med vaniljsmak
2 dl vispgrädde
400 g jordgubbar
1 dl socker
8-10 gelatinblad
en skvätt jordgubbssaft

Blanda ut vaniljkrämspulvret i mjölken och låt stå i kylskåp 5-10 minuter. Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden. Blanda färskost, vaniljkräm, jordgubbar och socker. Smält gelatinen i jordgubbssaften. Blanda försiktigt ned gelatinen i jordgubbsblandningen. Blanda till sist ned den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.

Jordgubbsrabarbermousse

Detta recept har jag hittat hos Hellapoliisi, skriver in det här också (med några små ändringar som jag gjorde):

200 g rabarber
200 g frysta jordgubbar
1-1,5 dl syltsocker
200 g färskost med vaniljsmak
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
5 gelatinblad
en skvätt jordgubbssaft

Koka rabarber, jordgubbar och syltsocker ca 10 minuter. Låt svalna ordentligt. Blanda ner färskosten och vaniljsockret i jordgubbs-rabarbermoset. Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden. Smält de blötlagda gelatinbladen i jordgubbssaften, blanda långsamt ner dem i bär-färskostbladningen under omrörning. Blanda till sist försiktigt ner den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.

Hallonmousse

Hallonmousse har varit en populär fyllning

Med gelatin:
200 g frysta hallon
en knapp dl florsocker
1oo g färskost
4 gelatinblad
2 dl grädde

Koka upp de frysta hallonen, låt koka 2 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund. Blanda ca hälften av hallonmoset med färskosten. Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden. Smält gelatinbladen i andra hälften av hallonmoset, låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskostgrädden och blanda till sist ner den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.

Utan gelatin:
200 g frysta hallon
en knapp dl gelésocker Multi
1oo g färskost
2 dl grädde

Koka upp de frysta hallonen, låt koka 2 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund. Blanda ca hälften av hallonmoset med färskosten. Värm upp andra hälften av moset tillsammans med sockret och koka i 30 s, låt sedan svalna en aning. Vispa grädden. Blanda lite i taget av hallon-sockermoset med hallon-färskostblandningen och blanda till sist ned den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.

OBS! (tillsatt 11.9.2008): P.g.a. risken för norovirus/calikivirus skall utländska frysta bär (och grönsaker) alltid upphettas till minst 90 grader Celsius (d.v.s. i praktiken kokas) i 2 minuter innan man använder dem!

Chokladmousse

Tänkte tipsa om en enkel chokladfyllning, numera gör jag nästan alla chokladmousser på följande sätt:

150 g choklad
100 g naturell färskost, eller färskost med vaniljsmak
2 dl grädde

Bryt chokladen i bitar, smält den i grädden i en kastrull på spisen på svag värme. Var noga med att grädden inte börjar koka. När chokladen smultit får blandningen kallna i kylskåp ordentligt, gärna över natten. Vispa sen upp blandningen tillsammans med färskosten. Enkelt och gott!

En snabbare variant är att smälta chokladen i micron och sen blanda den med färskosten och den vispade grädden.

Den här mängden räcker till ett lager fyllning i en tårta på 22-24 cm i diameter.

Tillägg 25.9.2008: En god och enkel chokladapelsinmousse gör man genom att använda färskost med apelsinsmak (t.ex. Viola), om man vill kan man tillsätta ca 0,5 tsk apelsinarom. Godast blir denna mousse på mörk choklad, mjölkchoklad eller vit choklad. (Förstås kan man också göra apelsinsmakande chokladmousse på Fazerina eller annan choklad med apelsinsmak men speciellt om moussen måste vara laktosfattig är det fiffigt att göra den på mörk choklad, Violas färskost med apelsinsmak (som är laktosfattig) och laktosfattig grädde.)

Tillägg 12.2.2010: Om man använder mörk choklad till denna behöver man inte lika mycket choklad, ca 100 g räcker bra. Vit choklad kan man däremot ta lite mera än 150 g för bäst konsistens.

Några små förändringar på kommande...

Tänkte göra en liten förändring på uppläggningen av bloggen, främst så att jag samlar alla recept under olika receptkategorier och alltså inte längre skriver in recept i samband med kakorna och tårtorna. Tänkte att det är enklare att hitta recept på det sättet, samtidigt som recepten heller inte "stör" kak- och tårtbilderna. Förändringen kan nog ta några dagar...:-).

lördag 14 juni 2008

Katt och blommor

Med den här tårtan firade vi vår lillebrors födelsedag en andra gång, nu hemma hos mina föräldrar. Jag ville ha en katt på tårtan då vår lillebror är väldigt förtjust i katter - och han kände faktiskt igen den här till mormors och morfars katt ;-) (och katten var dessutom det enda av tårtan han åt...). Tårtan består av

Mjuk chokladkaka
Svartvinbärsmousse
Caramel frosting med grädde
Täckt med chokladglasyr
Katten gjord i marsipan, blommorna i sugarpaste
Dekorationskant spritsad med kristyr

Närbild på katten:

Från sidan:

fredag 13 juni 2008

Toy Story


Toy Story-tårta till en liten pojke som gillar Toy Story, speciellt den här gröna rymdfiguren :-). Det var väldigt roligt att göra den här tårtan! Så hör också tårtor till barn till dem jag tycker allra bäst om att göra, även om
jag nog varit glad över varje tårta jag haft (och hittat på...) orsak att göra.

Ljus sockerkaka
Jordgubbsrabarberkvarg

Spacklad med smörfärskostkräm
Täckt och dekorerad med marsipan
Spritsad kristyrkant


Tårtan skulle vara till ca 30 personer så jag gjorde en tårtbotten på 7 ägg i en stor fyrkantig ugnsform.

Jordgubbsrabarberkvargen är gjord enligt samma idé som jordgubbsrabarbermoussen, men den är gelatinfri och har kvarg i stället för färskost eftersom jag tycker kvarg ger mer stadga än färskost.

Den här gången spacklade jag med en smörfärskostkräm, till den här tårtan behövdes

60 g färskost
60 g mjukt smör
250 g florsocker
½ tsk vaniljarom

Vispa ihop alla ingredienser.


Smörkrämer av olika slag går för övrigt bra att frysa. Att göra smörkräm är ett de mindre intressanta momenten när man gör en tårta så jag gör ofta större mängd på en gång och fryser sedan ner överlopps smörkräm till en annan gång.

Från sidan:

En marsipan-Squeeze Toy Alien (Little Green Man) i närbild:



tisdag 10 juni 2008

Chokladcupcake med vit chokladfrosting


Här är igen en variant av chokladcupcakes från A Piece of Cake, den här gången med supergod vit chokladfrosting. Det lär gå bra att spritsa denna frosting också, men för variationens skull har jag den här gången bara brett på den. Det blev ganska fint det med, tycker jag :-). Rosen är gjord i marsipan.

söndag 8 juni 2008

Chokladkaka med matchande chokladcupcakes

Jag gjorde en chokladig chokladkaka med matchande cupcakes till en 9-årig flickas födelsedagskalas. Kakan och cupcakesen är varianter av samma recept: Botten är gjorda enligt receptet på chokladcupcakes ur A Piece of Cake; jag gjorde dubbelsats och då räckte det till tolv stora cupcakes och en chokladkaka på 20 cm i diameter. Kakan är fylld och täckt med samma frosting som cupcakesen: Ultimate Chocolate Frosting. Jag vet inte om det var det absolut ultimata receptet på frosting men väldigt god var den nog ;-). Kakan och cupcakesen är dekorerade med mariannedragéer, för att nu ha choklad i dekorationerna också :-).

lördag 7 juni 2008

Massor med blommor



En födelsedagstårta med massor med blommor i olika nyanser av blått. Nej, jag har inte räknat blommorna, men rätt många var de :-).

Ljus sockerkaka
Jordgubbsrabarbermousse
Spacklad med cream cheese frosting
Täckt med marsipan
Blommorna gjorda i flower paste
Dekorationskant spritsad i kristyr

Vit björn


Jag fick ett önskemål om en tårta med en vit björn på. Eftersom tårtan var avsedd för att fira en ny båt (med ett namn med anknytning till en vit björn) tyckte jag det kunde passa bra med en björn med en livboj runt magen ;-).


Ljus sockerkaka
Ananaskross
Kokosmousse
Spacklad med cream cheese frosting
Täckt med sugarpaste
Björnen utskuren i marshmallowfondant


Ananas i fyllningen var också ett önskemål. Till ananasen tänkte jag att kokosmousse kunde passa bra, och det var faktiskt ganska gott.

onsdag 4 juni 2008

Sugarpaste

I stället för att täcka tårtor med grädde eller marsipan, som ju är vanligast i Finland, kan man använda marshmallowfondant ("mmf") eller sugarpaste ("sp"). Eftersom jag föredrar sp framom mmf tänkte jag här skriva några ord om sp och också berätta hur man kan göra sin egen sp.

Sp är den vanligaste massan att täcka tårtor med i t.ex. England och USA som har helt andra traditioner än vi när det gäller att dekorera tårtor. Sp är kort och gott en sockermassa som egentligen bara smakar socker, men den är också möjlig att smaksätta med t.ex. citron, eller så kan man göra en chokladvariant av sp (se t.ex. uggletårtan). Fördelen med sp framom marsipan tycker jag främst har med utseendet att göra, man får jämnare och glansigare tårtor med sp, de ser "lyxigare" ut, helt enkelt. Sp är också enklare att arbeta med än marsipan. En annan fördel är att sp går att få helt kritvit medan marsipan är lite smutsvit i färgen. Sp smakar egentligen inte annat än väldigt sött (första gången jag smakade på sp tyckte jag det var som att äta florsocker direkt ur paketet...) och själv tycker jag att marsipan är godare är sp. Men för den som inte tycker om marsipanens speciella smak eller för den som är allergisk mot mandel är sp ett bra alternativ. Tyvärr har jag själv inte lyckats göra en lyckad sp utan gelatin, så tårtor som skall passa vegetarianer måste åtminstone jag täcka med marsipan (eller grädde förstås, eller någon smörkräm).

Sp finns att köpa från tårtbutiker på nätet men själv brukar jag göra egen. Nu har jag inte smakat på köpt sp så jag kan inte säga vad den smakar, men jag har läst är hemgjord godare och den är faktiskt inte så svår att göra. Det här receptet finns bl.a. på Tasteline, men jag skriver ner det här också:

Den här mängden räcker att täcka en stor tårta på 24-26 cm i diameter, inklusive dekorationer:

1 msk gelatin
0,6 dl kallt vatten
1,25dl flytande glukos eller ljus sirap (glukos finns på apoteket). Jag brukar använda ljus sirap, men för en riktigt kritvit sp måste man använda glukos - åtminstone så länge det inte finns vit baksirap, som de flesta i
Sverige använder, i Finland.
1 msk glycerol (finns på apoteket)

2 msk matolja eller kokosfett
900-1000 g florsocker
2-3 droppar smak och färg, om man så önskar

Det här behöver du alltså:


Blanda gelatinet och det kalla vattnet. Låt stå tills det tjocknat. Placera blandningen i vattenbad och hetta upp tills allt lösts upp. Tillsätt sirapen och glycerolen, blanda väl. Rör i det vegetabiliska fettet och dra bort från värmen. Tillsätt eventuellt smak och färg.

Här har jag blandat vatten, gelatin, sirap, glycerol och olja:


Låt blandningen svalna tills den är fingervarm. Häll hälften av florsockret i en skål och häll i den fingervarma blandning. Blanda väl. Tillsätt successivt resten av florsockret och blanda tills kladdigheten minskar. Det är dock viktigt att inte tillsätta för mycket florsocker, sätter man för mycket florsocker blir sp:n för torr och skör och svår att kavla. Så lämna sp:n lite kladdig och om det behövs kan du i stället tillsätta mera florsocker vid utkavlingen.

Så här kladdig har jag lämnat sp:n den här gången:



Plasta in sp:n väl i färskfolie och förvara i lufttät ask i rumstemperatur (sp går också bra att frysa). Den får gärna vila ett dygn innan du använder den. Sen när det är dags att kavla ut den knådar du den mjuk och tillsätter eventuellt florsocker. Enklast kavlar du på oljat eller florsockrat silikon-/plastunderlag. Och kom ihåg att spackla tårtan med smörkräm eller motsvarande eller, om du vill spackla med grädde, fodra sp:n med olja eller smält smör innan du lägger den på tårtan!

Nu medan jag skrev detta kom jag på att man kanske kunde byta ut gelatinet mot agar-agar, och på det sättet få en gelatinfri version. Kanske värt ett försök?

Tips (tillsatt 1.7.2008): Om man gör blommor av sugarpaste är det fiffigt att blanda i lite cmc
i sugarpasten
(max en halv tsk/500 g massa) som gör den segare och lättare att forma. Då torkar sugarpasten också fortare och blir hårdare och blommorna håller därför formen bättre. Det allra bästa materialet för blommor är i alla fall flowerpaste.

Tips (tillsatt 12.9.2008): Förvara gärna sp:n i kylskåp (trots att den nog håller i rumstemperatur), den är mycket enklare att arbeta med om den är kall.

tisdag 3 juni 2008

Tårtbotten

Efter diverse försök och misstag har jag kommit fram till att den bästa tårtbotten bakas enligt principen ”lika delar”. Det är också det bästa sättet för att på ett enkelt sätt anpassa storleken på tårtbotten enligt formen man vill använda.

Så här gör jag alltså:

Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg

Ta fram 3 lika stora glas. Knäck äggen i ett glas. Mät sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp lika mycket mjöl. Man kan ersätta ca 1/3-1/4 av vetemjölet med potatismjöl, eller med kakaopulver om man vill ha chokladbotten.

I mjölglaset blandar du ännu ner bakpulver: 1 tsk till 2-3 ägg, 1,5 tsk till 4-5 ägg och 2 tsk till 6 ägg.*

* Tillägg 13.2.2011: Nuförtiden använder jag mycket mindre bakpulver och tycker bottnarna blir ännu bättre då. Om äggsmeten är ordentligt vispad kan man minska bakpulvret med ungefär en tredjedel, t.o.m. hälften.

Här är socker, ägg och mjöl uppmätta:

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker länge, det skall bli riktigt vitt och pösigt. Blanda sen ner mjölblandningen försikigt. Häll i smord och bröad form och grädda på nedersta falsen i 20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg och 35-40 minuter för 5-6 ägg. Känn på botten med t.ex. en tändsticka när du tror att den är färdig, tändstickan skall vara torr när botten är färdig.

Kom ihåg att ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen ur kylskåpet i god tid innan du börjar baka. Och kom också ihåg att inte öppna ungsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop.

Låt botten stå och svalna en stund (15 minuter) i sin form innan du stjälper upp den på sockrat bakplåtspapper.

Färdigt! Denna botten är gjord på tre ägg.


Enklast delar man tårtbottnar med en vanlig brödkniv, och allra enklast går det om man fryst ner dem och delar dem när de är halvtinade. För det mesta bakar jag alla tårtbottnar i god tid innan de behövs; väl inpackade håller de sig fina i frysen flera månader.

Tips tillsatt 1.11.2008: För en lite mindre söt botten kan man kan bra ha en aning mindre socker än ägg, jag kan inte säga exakta mått men några centimeter mindre ;-).

Tips tillsatt 1.11.2008: En glutenfri tårtbotten kan man göra genom ha ca hälften potatismjöl, hälften glutenfri mjölmix; och sammanlagt lite mera mjöl än ägg. Man kan "bröa" kakformen med t.ex. kokosflingor eller mandelspån.