onsdag 18 juni 2008

Mörka chokladcupcakes eller -kaka

Det här receptet som är taget ur boken A Piece of Cake av Leila Lindholm kan man använda både till cupcakes och till tårtbotten. Man får ut 12 stora cupcakes eller en liten botten (lämpligt för en form med 20 cm i diameter). Jag kan rekommendera det här om man tycker om choklad, det har ganska stark chokladsmak. Jag har använt mig av detta bl.a. när jag gjorde chokladcupcakes med chokladfrosting och chokladkaka med matchande cupcakes.
3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakaopulver
1 nypa salt
100 g mörk choklad, 70 % kakao

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Smält chokladen (t.ex. i micron) och vänd ner i smeten. Placera ut muffinsformar på plåt (ca 12 stora, eller kanske 20 små) och fyll formarna till 2/3. Grädda i ugnen i ca 20-25 minuter. Låt svalna.

För tårtbotten, häll smeten i smord och bröad form och grädda på nedersta falsen i ca 30-35 minuter.